Netamin Tripla Jód komplex kapszula (60db)

2990 Ft
  • Jód 3 forrásból: szerves eredetű jód, tengeri algából + kálium-jodid + nátrium-jodid
  • A jód többek között hozzájárul:
  • a pajzsmirigyhormonok termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez
  • az idegrendszer normál működéséhez
  • a bőr normál állapotának megőrzéséhez
  • 100% vegán termék

    100% vegán jód háromféle forrásból:

    • tengeri alga – természetes, szerves jódforrás
    • nátrium-jodid
    • kálium-jodid

    Jódra minden sejtnek szüksége van, és ezzel a komplex készítménnyel egyszerre három forrásból juthatsz hozzá, biztosítva az optimális felszívódást és hasznosulást tested minden szövetében!

    Jód: az univerzális tápanyag

    A jód egy létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem termel, ezért mindenképp kívülről kell bevinnünk. Minden szervünkben és szövetünkben megtalálható: a jóddal telített, egészséges test kb. 15-20 mg jódot tartalmaz, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben tárolódik.1-3 A T3 és T4 pajzsmirigyhormonok egyik fő építőköve a jód. Óriási tévhit azonban, hogy kizárólag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez van rá szükségünk!

    Jódigényes szervek és szövetek4,5:

    • minden mirigy, így nemcsak a pajzsmirigy, de például a máj, hasnyálmirigy, hormonrendszer mirigyei, könny-, nyál- és izzadságmirigyek is
    • mellek, petefészkek, méh
    • prosztata, herék
    • immunrendszer
    • gyomor-bélrendszer
    • idegrendszer
    • szív- és érrendszer
    • szem
    • bőr

    Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin Nobel-díjas felfedezője így írt róla: „Amikor orvostanhallgató voltam, a jód – kálium-jodid formájában – volt az univerzális gyógyszer. Senki nem tudta, hogyan hat, de valahogy hatott és a hatása jó volt.”6 Több mint 100 évvel később, a modern kutatásoknak hála ma már sokkal többet tudunk, és kimondhatjuk: a jód valóban univerzális tápanyag.

    A jód jótékony hatásai*

    • hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez
    • hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához
    • hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
    • hozzájárul a bőr normál állapotának megőrzéséhez
    • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban

    *Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.

    A jódhiány intő jelei és tünetei

    Ha nem viszünk be elég jódot, a pajzsmirigy nem tud megfelelőn működni és elegendő hormont termelni – ez pedig hatással van gyakorlatilag az egész szervezetre. A pajzsmirigy-alulműködésre utaló jelek: a nyak duzzanata (golyva, göbök), súlygyarapodás, fáradtság, gyengeség, depresszió, hajhullás, száraz bőr, törékeny körmök, lassabb pulzus, állandó fázás, tanulási és memóriazavarok, erős vagy rendszertelen menstruáció.

    Terhesség alatt a jódhiány az anya egészségét, a baba növekedését és fejlődését is veszélyezteti. A jódhiány magzat- és csecsemőkorban visszafordíthatatlan agyi károsodást, a tanulási képességek és az IQ csökkenését, gyerekkorban a testi és szellemi fejlődés visszamaradását okozza. A pajzsmirigy a legfontosabb szerv, amit szervezetünk igyekszik jóddal ellátni. Mire a pajzsmirigy működése zavart szenved, addigra a többi szerv és szövet már rég nem jut jódhoz. A jódhiány ezért a fent említett jódigényes szervek és szövetek bármelyikére negatív hatással lehet.

    Kinek ajánlott a jódpótlás?

    Röviden és velősen: mindenkinek. Vizsgálatok igazolják, hogy Magyarországon a lakosság 80%-ának jódellátottsága elégtelen, mivel a talaj és ivóvíz jódtartalma alacsony, így az itt termelt élelmiszerek fogyasztásával, vízivással alig jut jód a szervezetbe.Az Országos Közegészségügyi Intézet 2016-os vizsgálata alapján a hazai települések 97%-ának ivóvize jódhiányos.8 Emellett sajnos a lakosság a jódban gazdag tengeri eredetű élelmiszerek fogyasztásában sem jár az élen. Ellentmondásos módon az egészségtudatos lépések a jódbevitel csökkenéséhez vezethetnek:

     

    Igyekszel csökkenteni a sófogyasztásod?Ez helyes döntés, de ha kevesebb jódozott sót használsz, kevesebb jódhoz is jutsz.
    Mellőzöd az ételek utólagos sózását?A főzéshez használt jódozott só jódtartalmának több, mint 60 %-át is elveszítheti.9
    Sima asztali sót vagy tengeri sót használsz?Ezek egyáltalán nem tartalmaznak jódot.
    Több zöldséget és kevesebb húst eszel?A növényi élelmiszerekben kevesebb jód van, mint az állati élelmiszerekben.
    Rendszeresen edzel?Izzadás során jelentős mennyiségű jódot is veszítünk.

     

    Érdemes tehát a tudatosan kevés sót használó, a rendszeresen sportoló, illetve a növényi alapú étrendet követő embereknek kiemelten figyelnie a jódpótlásra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várandós és szoptató anyáknak napi 250 mcg jód bevitelét ajánlja.10

    FONTOS! Jódpótlás mellett a megfelelő szelén-, magnézium- és C-vitamin-ellátottságról is gondoskodj, ezek a jód kiegészítő tápanyagai. A szelén a legfontosabb: a jóddal egymást segítik, mindkettő szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, a pajzsmirigy normál működéséhez. A szelénhiány fokozza a jódhiány negatív hatásait. Magyarország szelénhiányos területnek számít!

    Tengeri alga, a természetes jódforrás

    A Netamin Tripla Jód komplex kapszula egyik jódforrása a kombu (Laminaria japonica), amely a japán konyha egyik közkedvelt tengeri algája. Japánban egyedülállóan magas az emberek jódbevitele, mivel étrendjük rendkívül gazdag tengeri algákban (pl. nori, wakame, kombu), melyek kiválóan hasznosuló, szerves jódforrások. Egy 2011-es átfogó elemzés szerint a japán emberek átlagosan napi 1000-3000 mcg jódot visznek be.11 Ennek semmiféle kimutatható hátránya, ugyanakkor számos kimutatható előnye van.

     

    Adagolás: felnőtteknek napi 1 kapszula, lehetőleg étkezés közben.