Lisztérzékenység

A gluténérzékenység – gluténszenzitív enteropathia – cöliakia

Már évszázadok óta ismert betegségről van szó, bár sokáig úgy gondolták, hogy csak a csecsemők, kisgyermekek kinőhető betegségéről van szó. Mára már bebizonyosodott, hogy a gluténérzékenység – cöliákia végleges, életre szóló betegség – állapot. Lényegében a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával járó betegség, mely egész életre szóló, végleges gluténintolerancia, gluténérzékenység okoz.

 • A gluténérzékenység okai, kialakulása

  A leggyakrabban fogyasztott négy gabonafajta (búza, rozs, árpa, egyes esetekben a zab is) glutén nevű fehérjéje tartalmazza a cöliákiás szervezet számára a toxikus alkotórészt, a gliadint. A cöliakia a gliadin által kiváltott intolerancia. A gliadint, a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el.

 • A gluténérzékenység genetikai háttere

  Mivel a gluténérzékenység, cöliakia örökletes, genetikailag meghatározott betegség, előre is lehet gondolkodni.
  A genetikai vizsgálatok által kimutatható, a gluténérzékenységet igazoló antigének:

  • HLA B8, DR3 és DR7 antigén
  • HLA DR5 és DR7 antigén a betegek kisebb részénél
  • HLA-DQ2 és/vagy a HLA-DQ8 sejtfelszíni szöveti antigént hordozó minden cöliákiás beteg

  A táplálkozáskor a szervezetbe bejutó glutén a HLA-DQ2 vagy DQ8 molekulához képes kötődni, az immunrendszer aktivizálódik, a transzglutamináz enzim felszaporodik. Ezt használják a biztonságos diagnózis felállításához is.
  Az aktiválás következtében az immunrendszer sejtjei és ellenanyag-termelése a szervezet saját fehérjéi ellen, főként a transzglutamináz enzim ellen kezd dolgozni, majd beindul az autoimmun folyamat.

 • A gluténérzékenység öröklődő.

  Ha a családban már van gluténintoleranciás beteg, nagy a valószínűsége hogy a gluténérzékenység további családtagoknál is megjelenhet.
  Ha az anya vagy apa gluténérzékeny, a gyermekeiknél lappangó formában 10%-ban, aktívan 2-3%-ban fordulhat elő.
  Sajnos egypetéjű ikrek között az előfordulás gyakorisága 75%-os is lehet mindkét gyermeknél.

  A gluténérzékenység esetében elsősorban a gliadin okozta elváltozások középpontja a vékonybél, illetve a vékonybél bolyhainak teljes pusztulása. Ennek következménye súlyos felszívódási zavar, gluténintolerancia tüneteinek kialakulása.

 • Miért probléma ez – felszívódási zavarok

  Az autoimmun folyamat elsősorban a vékonybél kezdeti szakaszán zajlik. Az itt található, a tápanyagok felszívódásához szükséges bélbolyhok mérete ennek eredményeképp csökken, végül pedig teljesen ellaposodnak, így már nem tudják rendesen ellátni a funkciójukat. Ezért akár súlyos felszívódási zavar, idegen szóval malabszorpció is kialakulhat, mert úgynevezett tápanyag felszívódási zavar miatt a szervezet tápanyag ellátottsága károsodik, ezáltal maga a szervezeti működés is zavart szenved.

  A gluténérzékenység vagy cöliákia egész életen át tartó megbetegedés, aminek megszüntetése jelenleg nem lehetséges, de gluténmentes étrenddel tünetmentesség és egészséges teljes élet érhető el.