Fejbőrbetegségek

Fejbőr anomáliák (betegségek), tapintás és mikrokamerás vizsgálat együttes alkalmazása folytán, pontosan meghatározhatóak.

Ha a fejbőr halvány rózsaszín, rugalmas, enyhén csillogó lerakodásoktól , mentes akkor nevezzük egészségesnek.

Ha a fejbőr, fehér rugalmatlan akkor vérkeringési problémával állunk szemben.

Ha a fejbőr rózsaszín duzzadt újnyomásra kifehéredik, érzékeny ödémás, akkor cél a vérkeringés felgyorsítása amely elősegíti a jobb anyagfelszívódást, fejbőr méregteleníitése mely elősegítí új hajtüsző képződését.

Ha a fejbőr sötét rózsaszín, esetleg piros, érintésre érzékeny, irritált gyulladt és fáj fejbőr nyugtató használata javasolt amíg ez az állapot fenn áll, vérkeringést fokozó anyag nem alkalmazható.

Ha a fejbőr fehér csillogástól mentes matt, rugalmatlan feszül apró ráncokba fut esetenként viszket vagy hámlik, erős vízhiányról tápanyag hiányról beszélünk.

Ha a fejbőr erősen csillogó kocsonyás réteggel borított a tüszőnyilások tágak a fejbőr elvékonyodó esetleg áttetsző, hajszálerek láthatóak. Nyugtató anyagok használata javasolt.

Ha a fejbőr szürkés, fehér, matt töredezett szélű lemezek láthatóak korpásodásról és erős hidratációs problémáról beszélünk.

Ha a fejbőr szürkés színű ráncosodó petyhüdt esetleg érintésre érzékeny korai fejbőr öregedést mutat.

 • Favus

  A favus ma ritkán előforduló betegség. Leggyakoribb kórokozója a Trichophyton schoenleini, jóval ritkábban egyéb fonalas gombák is előidézhetik. A fertőzés a beteggel vagy bizonyos használati tárgyaival (törölköző, borotva, ágynemű) történő közvetlen érintkezés útján terjed. A hajlamosító tényezők nem ismertek.

 • Mikrospória

  A MIKROSPORIÁT, a mikrosporum gomba idézi elő, amely felületi elváltozás. Jellegzetessége, hogy a hajas fejbőrön 1-2 cm átmérőjű finoman hámló, szürkésfehér színű (körülíratlan kiemelkedő foltok ) keletkeznek, amelyen a hajszálak letöredeznek.

 • Pikkelysömör a hajas fejbőrön

  Könnyen összetéveszthető a korpával, de nem az: a fehér, foltos hámlás a pikkelysömör jele is lehet. A pikkelysömör első tünetei általában fiatal felnőtt korban jelentkeznek, és a könyök és a térd mellett leggyakrabban a körmökön és a hajas fejbőrön okoznak elváltozásokat.

  A betegségnek annyi köze van a korpához, hogy korpás, viszkető fejbőrön gyakrabban alakul ki pszoriázis, más néven pikkelysömör, de a két jelenség másként kezelendő. A vörös, hámló, olykor fésülködés vagy samponozás hatására vérző képződmények a fejbőrön a homlok és a hajas fejbőr határán tűnnek fel, ritkábban a teljes fejbőrön láthatók. Gyakran egyidejűleg ízületi gyulladás is jelentkezik. A betegség esztétikailag zavaró, de nem fertőző.

  A pikkelysömörös tüneteket a bőr felgyorsult hámképződése okozza. A bőr az érintett területeken megvastagszik, ezért speciális hajgyógyászati készítményekkel finoman hámlasztani kell. A pikkelysömörös fejbőr viszkethet is, vakarni azonban nem szabad, mert a bőrt így könnyen felsérthetjük, ami a bőr elfertőződéséhez vezethet. Fontos, hogy a bőr hidratálása mellett a gyulladást is csökkentsük, ezáltal enyhítsük a viszketést.

  A pikkelysömör nem gyógyítható – mert a kiváltó okok is sokfélék lehetnek -, de kezelhető krónikus betegség. Személyre szabott, korszerű terápia segítségével tartós tünetmentesség is elérhető.

  A koplalás, a hiányos táplálkozás következtében a hajszálak elvékonyodnak és megindulhat a hajhullás. Ezekkel a problémákkal nem vagy egyedül, a téli időszakban mindannyiunk haja erősítésre szorul.

  5 hajerősítő vitamin forrás
  1. Antioxidáns energia – C-vitamin

  Igazi univerzális erőforrás ez hajszálaink számára, segítségével a vas könnyebben jut el a hajhagymákhoz. Emellett erősíti a haj sejtjeit, és antioxidánsként növeli az ellenálló képességét. A C-vitamint természetes formában megtalálhatod többek között a citrusfélékben, a paprikában, a csipkebogyóban, a káposztában és a kiviben.

  2. Toxinok rettegett ellensége – A-vitamin
  Az A-vitamin hatására a haj sima és bársonyos lesz, emellett erősen hat a növekedésére is. Hiánya leggyakrabban töredezett hajvégeket, és hajhullást okoz. Ez a különleges vitamint nagy mennyiségben fordul elő a sárgarépában, a sárgabarackban, a paprikában és a halolajban

  3. Korpásodás ellen – F-vitamin
  Főként olajos magvakban, és teljes kiőrlésű gabonákban fordul elő. Amellett hogy véd a káros sugárzástól, mint az ultraibolya, segít megakadályozni a hajhullást, és a korpásodást . Ez a különleges vitamin számos hajápolási termékben megtalálható, ezeknek használata a tavaszi időszak beköszöntével kiemelten ajánlott.

  4. A hajhagymák védelmében – H-vitamin
  A H-vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy a haj erős és csillogó legyen. Természetes forrásai: hal, dió, tojásfehérje, teljes kiőrlésű gabonafélék.

  5. Egészséges fejbőr- B-vitamin
  A B-vitamin csodaereje abban rejlik, hogy szabályozza a faggyútermelést, valamint aktiválja a hajhagyma anyagcsere-folyamatát, egészségesen tartja a fej bőrét. Ez a vitamin nagy mennyiségben fordul elő az élesztőben, a tojássárgájában, a hüvelyesekben és búzacsírában.