Pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy-alul működésnek nevezzük azt a tünetcsoportot, amikor a szövetekben csökken a pajzsmirigyhormon szintje, és a kialakult tünetek e hormon pótlásával megszüntethetőek. Manapság gyakrabban sikerül felismerni, aminek oka részben a vizsgálóeljárások fejlődése, részben pedig az, hogy könnyebben hozzáférhetővé váltak. Szakirodalmi adatok szerint ez a betegség a nők 1,5%-ban észlelhető, időseken gyakoribb, és 5-10-szer sűrűbben fordul elő nőkön, mint férfiakon.Létezik a pajzsmirigy csökkent működésének úgynevezett elsődleges formája (ez a leggyakoribb), amikor a szerv betegsége következtében alakul ki. Ritkábban ezek a másodlagos formák, az esetek 1-2%-ában a kórkép hátterében a pajzsmirigyet szabályozó agyalapi mirigy (hipofízis) vagy az azt irányító agyrész (hipotalamusz) betegségei állnak. Ez utóbbiak oka lehet agyi daganat, az agyalapi mirigy gyulladása vagy műtétje, trauma, röntgenbesugárzás.

A gyakoribb forma, tehát a pajzsmirigy betegségei, melyek csökkent működést okoznak: gyulladások, nyaki tájék röntgenbesugárzása, pajzsmirigyműtét, túlműködés után bekövetkező ellenkező állapot, jódszegénység vagy éppen megnövekedett jódbevitel, pajzsmirigyhormon-gátló készítmények, bizonyos gyógyszerek stb.

Tünetek

Mivel a pajzsmirigyhormonok jelentős hatást fejtenek ki a test valamennyi szövetére, hiányuk kihat a szervezet szinte valamennyi funkciójára. Így a kialakult kórkép a legenyhébb, fel nem ismert pajzsmirigy-alulműködéstől a legsúlyosabb formáig terjedhet. A betegség súlyossága tehát nagyon változó lehet. Tovább nehezíti a felismerést, hogy a tünetek lassan, fokozatosan fejlődnek ki, s így nem a pajzsmirigy betegségére, hanem más bántalomra gondolunk a panaszok alapján.

 • Általános tünetek

  A betegek gyengék, fáradékonyságról panaszkodnak, sokat alszanak, nem tudnak jól koncentrálni, bőrük szárazzá válik, híznak, székrekedésük van, fázékonyak lesznek. Idősebb betegeknél ezeket a panaszokat összefüggésbe hozzák korukkal. Így sokszor csak hónapokkal vagy évekkel később ismerik fel a pajzsmirigy betegségét.

 • Bőrtünetek

  Nagyon feltűnővé válhat a bőr számos tünete: száraz hámlása, megvastagodása, mucinózus (sűrű, nyálkás) anyag bőr alatti lerakódása miatt “tésztatapintatú” és vizenyős lesz (különösen az arc és a szemhéjak). Jellegzetesen sápadt sárgás lesz a bőr, aminek oka a rossz véráramlás, az enyhe vérszegénység és a magas karotintartalom. (Ugyanis a pajzsmirigyhormon szükséges ahhoz, hogy a máj a béta-karotint A-vitaminná alakítsa.) További bőrtünet a körmök töredezése és a testszőrzet csökkenése. Igen jellegzetes, hogy a szemöldök külső széle kihullik.

 • Szív-és érrendszeri tünetek

  Típusosak a szív, érrendszeri tünetek is: kiemelhető a szívfrekvencia csökkenése, valamint a szív körüli folyadékgyülem. Amennyiben a szív ultrahangvizsgálata során ilyet észlelnek, mindig fel kell merülnie a pajzsmirigy-alulműködésnek, természetesen más egyéb specifikus szívbetegségek mellett. Viszonylag gyakran észlelhető magas vérnyomás is, illetve a szívkoszorúsér meszesedése is. Ez összefüggésbe hozható a koleszterinszint emelkedésével, amely szintén jellegzetes figyelemfelhívó tünete a pajzsmirigy csökkent működésének.

 • Gyomor-és bélrendszeri tünetek

  Jellemző a kismértékű hízás, a nagyobb visszatartott folyadéktartalom, a csökkent bélmozgások miatti székrekedés. Vérképzőrendszeri tünetek: mérsékelt vérszegénység, a vasfelszívódás romlása, illetve néha a folsav és B12-vitamin felszívódásának romlása miatt.

 • Idegrendszeri tünetek

  Romlik az agy oxigénellátottsága az agyban zajló vérátfolyás csökkenése miatt. Emiatt nem tud az illető jól koncentrálni, lassan gondolkodik, romlik az emlékezés, lassul a mozgás, a beszéd, a hang rekedtessé válik. Inaktivitás, depresszió alakul hat ki. Időseknél ilyenkor tévesen a szellemi leépüléssel magyarázzák a kialakult tüneteket. Előfordulhatnak még hallászavar, fejfájás, zsibbadások, szaglás- és ízérzészavarok is.

 • Csont-és izomrendszeri tünetek

  Gyakori az izom- és ízületi fájdalom, a betegeket sokszor hosszan kezeli reumatológus a panaszok miatt.eo.

Pajzsmirigy Alulmüködés és Kortizol Hiány

Miért kell vizsgálni a T3 ,rT3 értéket ?
HÍZÁS,ÁLMATLANSÁG,HAJHULLÁS?
Minden betegség kezelésénél fél siker ha értjük mi a baj .
A hormonok egymásra való hatását érteni kell ahhoz ,hogy megfelelően kezelni lehessen.
1., A mellékvese felelős a kortizol termelésért.
2.,A kortizol pedig a pajzsmirigy hormonok hatékony működésében vállal jelentős szerepet.
Ezért, aki rosszul alszik és akit pajzsmirigy-alulműködéssel kezelnek, de továbbra is az alulműködés jeleit mutatja, vagy éppen nem kezelnek, mert a TSH értéke a tartományi határon belül van annak különösen fontos a T3, és a kortizol szintjével foglalkoznia.

Kevés kortizol esetén, azaz ha nincs jelen elégséges mennyiségű kortizol, ami lehetővé tenné a sejtek t3 felvételét, a szedett pajzsmirigy hormon felgyülemlik a vérben és nem hasznosul. T3 rezisztenica esetén tehát rendkívül fontos lenne a mellékvese-fáradtság ,alacsony kortizol szint vizsgálata, kezelése.

A kortizol hiány tünetei

Az alacsony kortizol szintet jelezheti az
-álmatlanság
-vércukor és vérnyomás ingadozása
-a tartósan alacsony vérnyomás
-szédülés,szorongás
A mellékvese ugyanis erőlködik és minden eszközzel igyekszik teljesíteni feladatát, esetenként egyéb hormonok termelését csökkenti, vagy hirtelen, lökésszerűen termeli a kortizolt, evvel viszont adrenalin is kerül a véráramba.
A kortizol és az adrenalin a két legjelentősebb stresszhormon. Ne csodálkozzunk tehát, hogy tartósan magas stresszhormon-szinttel valamint instabil pajzsmirigy- és egyéb hormonokkal a szervezetünkben ,nehezen tudunk leállni, megnyugodni és elaludni.

Magas kortizolszint és álmatlanság

A kortizol az ébrenlét hormonja, egyfajta ébresztőhormon, szintje reggel a legmagasabb. Ha a kortizol stressz hatására tartósan megnövekedett szintet mutat, a szervezet nem lesz képes megnyugodni. Este sem. Ezért jelentkeznek elalvási vagy átalvási zavarok.
A kortizol tehát ébresztőhormon ha rendszeresen fáradtan ébredsz vagy úgy érzed, nagyon nehéz az ébredés, az részben ennek a hormonnak is tulajdonítható.

Pajzsmirigy túlműködés

Okozhatja a hormon fokozott termelődését, az úgynevezett hipertireózist a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigyben levő göb “önállósodása”, túl sok jód, pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő hormon túltermelődése az agyalapi mirigyben, bizonyos speciális daganatok, túl sok pajzsmirigyhormon-bevitel (pl. az alul-működés kezelésekor), és még sok speciális betegség, de kiemelten kell megemlíteni a pajzsmirigy autoimmun betegségéről ez pedig a Graves-Basedow-kór.

Tünetek

Mivel a pajzsmirigyhormonok jelentős hatást fejtenek ki a test valamennyi szövetére, hiányuk kihat a szervezet szinte valamennyi funkciójára. Így a kialakult kórkép a legenyhébb, fel nem ismert pajzsmirigy-alulműködéstől a legsúlyosabb formáig terjedhet. A betegség súlyossága tehát nagyon változó lehet. Tovább nehezíti a felismerést, hogy a tünetek lassan, fokozatosan fejlődnek ki, s így nem a pajzsmirigy betegségére, hanem más bántalomra gondolunk a panaszok alapján.

 • Nyaki és szemtünetek

  Erre a betegségre a következők jellemzőek: a pajzsmirigy diffúzan megnagyobbodik, s a nagy vérteltsége miatt pulzál (lüktet) is, és felette surranás tapintható. (Ha ilyen betegnek a pajzsmirigye felé tesszük kezünket, ez már így is érezhető.) A szemek kidüllednek, a szemrés tágabb, a szemfehérje is kilátszik, ritkább lesz a szempillacsapás, a tekintet riadtnak látszik, a szemek csillognak, élénkek, izgatottak. Ezek általában mindkét szemre vonatkoznak, de a szemtünetek egyoldaliak is lehetnek.

 • Szív és vérkeringés, légzés

  A beteg sorsa szempontjából a szem eltérései mellett a legfontosabb tünetek a vérkeringés szerveinek, elsősorban a szívnek a változásai. A szívműködés szapora, fulladás jelentkezhet, amely terheléskor kifejezetten romlik, a vérnyomás mérsékelten megemelkedik, s a betegség hosszabb idejű fennállása esetén (kezelés nélkül) a szív üregei kitágulnak, a szív munkájának teljesítménye csökken, s súlyos ritmuszavarok jelentkezhetnek.

 • Anyagcsere és bőrtünetek

  A tünetek másik része az alapanyagcsere meggyorsulása folytán alakul ki. Emiatt a jó étvágy mellett a testsúly csökken. A bőr meleg és nedves, fokozott izzadás észlelhető, a beteg a meleget rosszul tűri. Jellemző a hajhullás és korai őszülés is. A betegeknél legtöbbször hőemelkedés alakul ki, csak a legsúlyosabb esetben jelentkezik láz, s ilyenkor már a rossz étvágy, émelygés, hányás, folyadékvesztés súlyos, életveszélyes állapotot vált ki.

 • Idegrendszeri tünetek

  Jellemző a kismértékű hízás, a nagyobb visszatartott folyadéktartalom, a csökkent bélmozgások miatti székrekedés. Vérképzőrendszeri tünetek: mérsékelt vérszegénység, a vasfelszívódás romlása, illetve néha a folsav és B12vitamin felszívódásának romlása miatt.