A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és hiányzik a normál újrakinövés. Minden esetben, amikor egy túlzott mértékű hajhullást látunk, egy megfelelő kezeléssel beavatkozunk olymódon, hogy stimuláljuk a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a vérellátást.

A kezelés akkor válik igazán hatásossá, ha kétirányban hat:

– Megfékezi a hajhullást
– Elősegíti a normál haj újrakinövését

Ha naponta 40-60 hajszálnál több hullik ki, hajhullásról, alopeciáról beszélünk.
Lehet foltos hajhullás és szótszórt, azaz diffúz is. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezet akkor ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, csupán a rajta elhelyezkedő matrixsejtek osztódása egy időre megszűnik, átmeneti, fokozott hajhullás és következményeként átmeneti kopaszság alakulhat ki. Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat létrehozó matrixsejtek osztódásának serkentése, a keratinképzés és a hajas fejbőr anyagcseréjének fokozása.

 • Öröklött hajhullás

  A nők genetikai kopaszodási folyamata , eltérő a férfiaknál lezajló folyamatoktól. Míg a férfiak esetében fokozatosan húzódik V alakban hátra a hajvonal, addig a nőknél rendszerint diffúz módon ritkul a haj a fejtető területén, a hajvonal ellenben nagyon sok esetben megmarad.

  A genetika önmagában nem elég ahhoz ,hogy kialakuljon a hajhiányos állapot. A hormonoknak ebben a folyamatban legalább annyira fontos szerepük van.
  A női szervezet is termel férfi hormonokat igaz ,hogy kevesebb mennyiségben mint a férfiak esetében.
  Az androgének a nők esetében ,a mellékvesékben, és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron DHT. felelős.

  A KIVÁLTÓ OK:

  A DHT-ra való fokozott érzékenység, a hajhullás kiváltó oka, ez az, amit a gének átörökítenek. Ha egy kicsit jobban a mélyére tekintünk, akkor láthatjuk, hogy ez egy tág fogalom, és olyan jellemzőket foglalhat magába, mint az androgén receptorok fokozott érzékenysége ill. száma, vagy az 5-alfa reduktáz enzim túlzott aktivitása.

  Mi az az 5-Alfa reduktáz?

  Ez egy olyan enzim ,amely a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakítja.
  Ez a hormon felelős az Alopecia Androgenetika kialakulásáért.

  Melynek tünetei:

  Nők esetében

  -Erős faggyúmirigy termelés
  -A hajszálak folyamatos gyengülése,vékonyodása
  -Lassabb hossznövési ütem

  Nők esetében ez a folyamat elsősorban a fejtető homlok felőli részét érinti.

  Kiváltó oka:

  -Hormonális ingadozás
  -Fogamzásgátló tabletta nem megfelelő szedése, (saját elbírálás útján való szedés a gyógyszer abbahagyása majd ismételt nőgyógyász szakorvossal való nem konzultálás utáni ismételt szedés)
  -Szülés utáni állapot
  -klimax periódus

  Férfiak esetében:

  A tünetek hasonlóak a nőknél tapasztalható tünetekkel. A ritkulási folyamat legérintettebb része ahomlok-halánték vonal és a fejbúb.

  A betegség visszafordíthatatlan állapotának megelőzése miatt , nagyon lényeges a mielőbbi pontos diagnosztizálás és ennek az állapotnak a megfelelő külső belső kezelése.

  A kezelés lényege az 5-Alfa reduktáz enzim működésének a szabályozása.
  A kezelésnél több tényezőt is figyelembe kell venni. Sajnos az ilyen problémáknál több más kísérő tünet is jelentkezik:
  A fejbőrön elszaporodik a Pytirosporum Ovális nevű gomba amely a száraz korpa kialakulásáért felelős, helytelen faggyúmirigy termelés következtében a fejbőrön elszaporodik, mely a pH érték eltolódását eredményezi.
  Elszaporodva ez a gomba zsírsavakat szabadít fel, melyek a seborreheás dermatitísz tüneteit produkálják. Amely folyamatos hajhullást eredményez.

  Hormonok

  A genetika önmagában nem elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot, a hormonoknak ugyanolyan fontos szerep jut. A nők szervezete is termel androgén /férfi/ hormonokat, igaz, jóval kevesebb mennyiségben, mint a férfiak szervezete. Az androgének a nők esetében, a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért, a tesztoszteronból képződő Dihydrotesztoszteron (DHT) a felelős. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy is van ez.

  A szervezetben termelődő tesztoszteron, az 5-alfa reduktáz enzim hatására, egy aktívabb formába, DHT-ba alakul át, amely kapcsolódik a szőrtüszők sejtjein található speciális
  receptorokhoz, és ezáltal olyan folyamatokat indítanak el a DHT-ra érzékeny hajtüszőnél, amelyek később hajhullást okoznak. A hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a hajtüsző egyre kisebb méreteket ölt. Így, az addig életerős, vastag hajszál fokozatosan elvékonyodik, és egészen addig miniatürizálódik, míg egy szabad szemmel alig látható,
  pigmenthiányos piheszőrré nem szelídül. Néhány évig még sikerül életben maradnia a jobb sorsra is érdemes hajszálnak, de hatékony kezelés nélkül végül elpusztul.

  Az életnek azért van némi humorérzéke, ugyanis a DHT-nak kettős hatása van a szőrtüszőkre. Míg a hajszálakra pusztító hatást gyakorol, addig ugyanennek a hormonnak köszönhetően erősödik majd az arc, orr, fül, és egyéb testrész szőrzete.
  Valószínűleg, ez senkiben sem kelt nagyobb jókedvet.

 • Androgenetikus alopecia jellemzése

  Hormonális receptorok zavara, a hormonális hajhullás fejtetőn jól megfigyelhető. A fej bőre vékonnyá, sorvadttá, fénylővé válik. Rajta hajszálértágulatok figyelhetők meg, de a szőrtüszők kivezető nyílása nem látható. A hajszál szőrszerűvé válik. A betegség kialakulása fiatal korban kezdődik.

  Cél:
  megfelelő kezeléssel a hajvesztés (kopaszodás) késleltetése.

 • Seborrhoeás alopecia jellemzése

  A hím jellegű hormonok túlsúlyba jutása a faggyúmirigyeket túlzott faggyútermelődésre serkenti, amely seborrhoea kialakulásához vezet. A seborrhoea fokozott hajváltást, kellemetlen viszkető érzést, gyors hajzsírosodást okoz. A hajhullás a halántékon kétoldalt ill. a fejtetőn kezdődik. A hajszál ilyen esetben elvékonyodott, fénytelen, tápanyag hiányos.

 • Egyéb hajhullást kiváltó okok

  pajzsmirigy, vese, hypopyzis-, női hormonproblémák
  – hosszantartó láz
  – véralvadás gátló szerek szedése
  – fogyókúrás gyógyszerek
  – diéta (kevés vitamin bevitel) egyoldalú táplálkozás
  – rossz vérkeringés
  – alacsony vérnyomás
  – fogamzás gátlók
  vitaminhiány ill. túladagolás
  – időskori kopaszodás

 • Stressz okozta hajhullás

  – A haj életciklusa lerövidül, sok hajszál kerül hirtelen telogén szakaszba.

  Kiváltó ok lehet:

  – pszihofizikai elfáradás (lelki + fizikai fáradtság)
  – halálhír
  – autóbaleset
  – hajhullástól való félelem

 • Zónás hajhullás

  A haj ebben az esetben foltokban hullik.

  – pszihológiai
  – helyi fertőzések
  – gyulladás (fog, mandula stb.)
  – hormonális problémák

  ALOPECIA AREATA: Pontos kiváltó oka ma még ismeretlen ,feltehetően egyfajta
  autoimmunbetegség. Az immunrendszer saját testszövetei védekeznek ,jelen esetben a haj fullikuláris egységei. A gyógyulás egyénenként változó, spontán gyógyulás 30-40%.
  Akut,rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben, elősször gyulladásos gócokat kell keresni a szervezetben.

  ALOPECIA AREATA TOTALIS: akkor beszélünk ha az összes haj kihullik.

  ALOPECIA AREATA UNIVERSALIS: akkor beszélünk, ha nem csak a hajas fejbőrről hanem a test többi részéről is kihullik a szőrzet.

  ALOPECIA OPHIASIS: a tarkótáji hajhullást jelenti ,mely a fülig húzódik .A hajvesztés mellett gyakran zavarok lépnek fel a köröm növekedésében is.

  ANDROGEN ALOPECIA: A nőknél gyakori betegség az androgén alopécia, a női hormonális hajhullás. A változó korral a nöi nemi hormonok szintje az ösztrogén csökken a szervezetben. Ugyanakkor megemelkedik a nöi szervezetben is jelenlévő ffi nemi hormonok androgének szintje.
  A nők kopaszodása más mintázatot mutat mint a férfiaké. Az egész fejen észlelhető hajhullásról beszélünk, a fejtető részen pedig hosszanti ritkulás észlelhető.

  TRICHOTILLOMÁNIA: A haj tépkedését,csavarodását jelenti :Kényszerbetegségek közé tartozik. A jelenség minden esetben pszichológiai okokra vezethető vissza, (szorongásos betegségekre)

  KEMOTERÁPIÁT KISÉRŐ HAJHULLÁS ILL. TELJES KOPASZODÁS:
  A kemoterápia során ún. citosztatikumokat alkalmaznak. A citosztatikumok elpusztítják a kifejezetten gyorsan növekvő és sürün osztódó sejteket. Amilyenek a daganatos sejtek is. Azonban ilyenkor nemcsak a beteg hanem az egészséges sejteket is megtámadja. Ennek következménye a hajhullás. A hajvesztés nem mindenkinél azonos, függ a kezelés elötti hajmennyiségtől ill. a kezelés alatt kapott gyógyszer erősségétől. A kezelés befejezését követően a haj újranő, gyakran sürübb lesz a haj mint volt.

 • MELLÉKVESE-FÁRADSÁG - Hypoadrenia

  Hajhullás,folyamatos hajszál vékonyodás ,állandó fáradtság, pihenés utáni kimerültség, hidegrázás, feledékenység. Csökkent nemi vágy, hízékonyság a hasi tájékon. Mindezek egyetlen kórkép, a mellékvese-fáradtság, a Hypoadrenia tünetei.
  Tiszteletben kell tartani és nem érdemes alábecsülni ezt a létfontosságú szervünket!

  A mellékvese nem azonos a vesével, bár kétségtelenül van egymáshoz közük. A mellékvese a vese felső részén helyezkedik el, ám egészen más a feladata a mellékvesének, mint a vesének.A mellékvesekéreg működését ugyanis az agyalapi mirigy szabályozza, ami pedig a hipotalamusz irányítása alatt van. A mellékvese életfontosságú hormonokat termel, fokozott vagy elégtelen működése pedig kifejezetten súlyos hormon betegséghez vezet.

  A mellékvese kéregállományának három része van, három jól elkülöníthető funkcióval.
  -Az első réteg férfi és női nemi hormonokat termel.

  -A következő réteg a só- és vízháztartás fő hormonját, az aldoszteront termeli,
  ami a vérnyomást is szabályozza.

  -A harmadik pedig a kortizol képződéséért felelős, ami például a szervezet
  anyagcseréjét, a cukor anyagcseréért és a stresszreakció kért is felel. Stresszhelyzetben a kortizol termelés segít át az adott szituációban.

  Stressz és mellékvese

  Mellékvese-fáradtság esetén a mellékvese már nem képes elegendő kortizolt és más hormonokat megtermelni. Ez az állapot mindig fokozatosan alakul ki, ugyanis a mellékvese rendszerint lassan, hosszú évek alatt károsodik. Ezt a szervünket leginkább a stressz teszi tönkre, a mellékvese fáradtsága is mutatja, hogy a szervezet nem tud tovább megbirkózni a rengeteg stresszel.

  MELLÉKVESE KIFÁRADÁS VIZSGÁLATA és HASZNOS TUDNIVALÓK

  Mellékvese vizsgálata- VÉRBŐL ÉS NYÁLMINTÁBÓL
  Több hormonszintet kell vizsgálni ahhoz ,hogy megbízható eredményt kapjunk a mellékvese állapotáról.

  JAVASOLT VIZSGÁLATI TERÜLETEK:

  -Kortizol
  Nyálból vett minta alapján ellenőrizhető a kortizol szint vagy vizsgálható meg a szérum kortizol.
  -DHEA
  -Progeszteron
  -Inzulin
  -slgA immunglobiulin
  -Vércukor szint
  -Bélrendszer

  Vizsgálatokat endokrinológus szakorvos tudja kiírni vagy magánlaborban kérhetőek.
  A MELLÉKVESE KIFÁRADÁSHOZ kapcsolódó vérvizsgálatok nem menstruáció szakaszhoz kötött vérvizsgálatok.

  Mellékvese-kifáradás esetén a mellékvese már nem képes elegendő kortizolt és más hormonokat megtermelni ezért a tegnap felsorolt főbb tünetek mellett egyénenként változó mértékben de tapasztalható:
  -enyhe depresszió
  -sós vagy éppen az édes ételek kívánása,
  -nőknél komoly premenstruációs tünetek,
  -kifejezetten erős vérzés,
  -inzulinrezisztencia,
  -termékenységi problémák.

  MIT TEHETÜNK A MINDENNAPOKBAN ?

  A még egészséges mellékvesét vitamin- és nyomelem pótlással segíthetjük feladata ellátásában. Ebben az esetben több B-vitamin-komplexre, A-, C-, E-vitaminra, mangánra, cinkre, krómra és szelénre van szükség.

  Krónikus mellékvese-fáradtság esetén fontos a B-vitamin- és a szelénpótlás, és szedjünk jól felszívódó magnéziumot.
  Fontos, hogy próbáljuk meg mérsékelni az életünkből a stresszt, kezdjünk el sportolni de ne megerőltető mértékben.
  Este 22 óra körül már ne végezzünk aktív tevékenységet, lehetőleg aludjunk el még éjfél előtt.

  Szükséges mérsékelni,kerülni az ajzószereket, a kávét, a teát és az alkoholt. Bármilyen furcsa, a feldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok, stimulátorok, ízfokozók ugyancsak stresszt váltanak ki a mellékvesében, éppen ezért lehetőleg ezeket is mellőzzük.

  Évszázadok óta ismert a RÓZSAGYÖKÉR nevű gyógynövény jótékony hatása egyebek mellett a mellékvesére is: ez a gyógynövény az immunrendszert, az állóképességet és az idegrendszert is erősíti

 • INZULINREZISZTENCIA , A REJTŐZKÖDŐ BETEGSÉG

  Első tünetek között sok esetben HAJHULLÁS tapasztalható.
  A betegek hajhullás problémával keresnek fel egy tünet, ilyen esetben további vizsgálatokat javaslok .Vérkép eredmények szükségesek ahhoz ,hogy pontosan rálássunk a szervezeten belül lejátszódó koros folyamatokra.

  Inzulinrezisztencia ami a szénhidrát-anyagcsere zavara: a sejtek csökkent inzulinérzékenységük miatt nem képesek a cukrot a vérből felvenni, így az felhalmozódik.
  Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség „előszobájának” számít, szinte minden esetben megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget.
  Az elhízás és a sikertelen fogyás az inzulinrezisztencia egyik csendes tünete
  Az inzulinrezisztencia sajnos rendkívül alattomos állapot, sokáig rejtve maradhat, ennek egyik oka az, hogy akár észrevehető tünetek nélkül is jelen lehet. A másik fő ok, hogy ha mégis jelentkeznek inzulinrezisztenciára jellemző tünetek, akkor azokat a legtöbben figyelmen kívül hagyják, esetleg a modern élet velejárójaként félresöprik őket. Az alábbiakra mindenképpen figyelj oda:

  -Haj-és fejbőrproblémák, hajhullás-Hasi elhízás, súlyproblémák, sikertelen fogyókúrák
  -Bőrproblémák, zsíros bőr, pattanások
  -Fáradékonyság, kialvatlanság
  -Édesség / szénhidrát utáni sóvárgás, hirtelen édességvágy
  -Rohamszerű álmosság, gyengeség édesség / szénhidrát
  fogyasztása után
  -Menstruációs zavarok, meddőség

  Az inzulinrezisztencia egyik leggyakoribb jele a hastájéki hízás a betegek nagy része állandó súlyproblémákkal, sikertelen fogyókúrákkal küzd. Egy ördögi kör jön létre, hiszen a sejtek csökkent inzulinérzékenysége miatt a szervezet teljes gőzzel termeli az inzulint, ami jelet küld az agynak, hogy szénhidrátra van szükség, a szénhidrátfogyasztás miatt pedig még több hasüregi, azaz zsigeri zsír halmozódik fel. A zsírsejtek fokozzák az inzulinrezisztenciát, így a folyamat kezdődik is elölről.
  Az IR. kísérő tüneteként fellépő hajgyógyászati problémák eredményesen jól kezelhetőek.

 • B12 Vitamin

  HAJHULLÁS ESETÉN vizsgálni kell a B12 vitamin szintet

  A B12-vitamin pótlása két dolog miatt nehéz: az egyik oka az, hogy a belekből nagyon rosszul szívódik fel, a másik pedig az, hogy ha egyszer elfogyott a májban elraktározott B12-vitamin, akkor a szervezet a májban található raktárakat fogja feltölteni, és csak ezután engedi keringeni a vérben.

  A B12 szint meghatározása javasolt :

  Hajhullás esetén ,

  -ha vérkép vizsgálat során kimutatható a normálisnál nagyobb vörösvértestek jelenléte és csökkent a hemoglobin koncentráció.

  -A vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók a makrocyter anémiák (vérszegénység).
  -Segíthet a neuropátiák (végtag zsibbadás, égő, bizsergő érzés) okának tisztázásában is.
  -vegetáriánus táplálkozás esetén

  A vizsgálat elvégzése javasolt akkor is, ha valamilyen emésztési rendellenesség, vagy felszívódási zavar áll fenn (például lisztérzékenység, Crohn betegség, vastagbél gyulladás).

   

  B12 vitamin hiány pótlása több módon lehetséges:
  – B12 kapszula
  – B12 krém
  – B12 injekció

10% kedvezmény a www.babalesz.hu weboldalon történő vásárlás végösszegéből

10% nem halmozható kedvezmény a vásárlás végösszegéből a www.babalesz.hu weboldalon. Kiemelt akciós termékekre nem beváltható.