PCOS, Inzulin rezisztencia

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal-szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó. A PCOS elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de fontos tudni, hogy e mellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ben szenvedő nőknél. Alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya. Ez a hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben.

 • Inzulinrezisztencia

  Az inzulinrezisztencia az egész test működésére kiható betegség. Nagyon sok inzulin rezisztens betegről hosszú évek keserves küzdelme után derül ki, hogy valóban milyen betegséggel áll is szemben. A betegség hosszú ideig tünetmentes lehet.

  Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon. Legfontosabb szerepe az anyagcsere szabályozásban van,a vérből történő cukorfelvételben segíti a sejteket.

  Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk ,ha:
  a sejtek nem kellő érzékenységgel reagálnak az inzulinra,ezért annak érdekében, hogy a cukorfelvétel megtörténjen a vérből,a hasnyálmirigynek a normálisnál több inzulint kell termelnie.

 • PCOS tünetei

  zsíros fejbőr
  folyamatos hajhullás
  – hastájékon hízás
  – ciklus zavar
  – száraz bőr
  – fokozott csokoládé , szénhidrát , tejtermék fogyasztásra való vágy
  – hangulati ingadozás
  – fáradékonyság
  – menstruációs problémák
  – intenzív arcszőrzet növekedés (bajusz,pajesz)
  – megnagyobbodott petefészek
  – sok pici ciszta
  – hízékonyság vagy kifejezett soványság

  A felsorolt leggyakoribb tünetek nem mindenkinél egyszerre jelentkeznek. Így felismerése, sikeres kezelése személyre szabott ellátást igényel.

 • PCOS betegek hajgyógyászati problémái bővebben

  A PCOS betegek ,sok esetben elsőként a hajállaguk változását észlelik.

  Zsírosodás , viszkető irritált fejbőr, kopaszodás.

  Kétségbe esetten kezelik ,samponokkal ,ampullákkal ,vitaminokkal a problémáikat – általában eredménytelenül.

  Hónapok akár évek is eltelhetnek ebben a kétségbeesett állapotban.

  A PCOS betegek hajgyógyászati problémáik , eredményesen kezelhetőek!

  A kezelés mindig összehangolt terápia kell ,hogy legyen .Szükséges a külső kezelés de ez magában minimális vagy átmeneti javulást fog hozni ha dietetikus,endokrinológus előírásait nem tartják be.

  Együtt kell tudni működni a sikerért !Tapasztalatom ,hogy minden PCOS betegnek vannak mélypontjai, kétségbeesett időszakai.

  Nagyon fontos ,hogy segítséget kapjanak ,hogy a mélyponton tovább tudjanak lépni.

  Sok betegem a hajgyógyászati vizsgálat után az általam elküldött vérvizsgálaton szembesült a betegségével.

  • Első lépésként meg kell érteni a betegség szervezetre gyakorolt hatásait.
  • Akarni kell a gyógyulást
  • Örülni kell a kezdeti apró javuló eredménynek
  • A betegségtudatot az egészség tudatosság kell ,hogy felülírja

  Minden betegem aki ezt megértette elindult a gyógyulás útján!

 • Ösztrogén dominancia, mi az ? miért kell rá figyelni?

  Az ösztrogén dominancia számos nőgyógyászati betegség kiváltója: az indol-3-karbinol ezekre lehet jótékony hatással, az ösztrogénszint szabályozása és az egészséges hormonegyensúly helyreállítása révén.
  Az indol-3-karbinol az alábbi állapotok esetén nyújthat segítséget nők számára:

  • Méh miómák
  • Mastopathiából eredő mellfájdalom
  • PMS (Premenstruális szindróma)
  • PCOS (Policisztás petefészek szindróma)
  • Endometriózis
  • Menopauza

  Ösztrogén-dominancia
  A nők egészségét alapvetően a két női hormon, az ösztrogén és a progeszteron aránya határozza meg, noha más hormonoknak is szerepe van. Bár az ösztrogén az első számú női hormon, túlsúlya komoly problémákhoz vezethet. Az ösztrogén-dominancia azonban akkor is fennállhat, ha nem az ösztrogénből van sok, hanem a progeszteronból van kevés. A gyakorlatban ez utóbbi a gyakoribb. Ilyen fordul elő, ha nem történik rendszeres tüszőrepedés (ovuláció), mivel a progeszteront – leszámítva a várandósság esetét – csak a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest termeli. A tüszőrepedési zavar sajnos rendszeres menstruáció mellett is fennállhat.
  Az ösztrogén egy női nemi hormon, melynek ideális esetben le kell bomlania és távoznia kell a szervezetből, miután elvégezte feladatát. Amikor ez az ösztrogén lebontás történik, kétféle mellékterméket kaphatunk:

  • 2-hidroxiösztront (azaz „jó ösztrogén” mellékterméket), illetve
  • 16-alfa-hidroxiösztront (azaz „rossz ösztrogén” mellékterméket).
  A „jó ösztrogén” ösztrogén ellenes hatású, és megóv az ösztrogén függő daganatok kialakulásától.3-4 A „rossz ösztrogén” erősen tud a receptorokhoz kötődni, így nagyon erős ösztrogén hatással bír, növeli a sejtburjánzás és a rosszindulatú daganatok kockázatát. A két ösztrogén mellékterméknek létezik egy optimális aránya, ami ha felborul, akkor ösztrogén dominancia alakulhat ki. Ennek sokféle oka lehet, pl. xenoösztrogének, krónikus stressz, szegényes étrend.