100% vegán jód háromféle forrásból:
- tengeri alga – természetes, szerves jódforrás
- nátrium-jodid
- kálium-jodid
Jódra minden sejtnek szüksége van, és ezzel a komplex készítménnyel egyszerre három forrásból juthatsz hozzá, biztosítva az optimális felszívódást és hasznosulást tested minden szövetében!
Jód: az univerzális tápanyag
A jód egy létfontosságú nyomelem, amit a szervezetünk nem termel, ezért mindenképp kívülről kell bevinnünk. Minden szervünkben és szövetünkben megtalálható: a jóddal telített, egészséges test kb. 15-20 mg jódot tartalmaz, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben tárolódik.1-3 A T3 és T4 pajzsmirigyhormonok egyik fő építőköve a jód. Óriási tévhit azonban, hogy kizárólag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez van rá szükségünk!
Jódigényes szervek és szövetek4,5:
- minden mirigy, így nemcsak a pajzsmirigy, de például a máj, hasnyálmirigy, hormonrendszer mirigyei, könny-, nyál- és izzadságmirigyek is
- mellek, petefészkek, méh
- prosztata, herék
- immunrendszer
- gyomor-bélrendszer
- idegrendszer
- szív- és érrendszer
- szem
- bőr
Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin Nobel-díjas felfedezője így írt róla: „Amikor orvostanhallgató voltam, a jód – kálium-jodid formájában – volt az univerzális gyógyszer. Senki nem tudta, hogyan hat, de valahogy hatott és a hatása jó volt.”6 Több mint 100 évvel később, a modern kutatásoknak hála ma már sokkal többet tudunk, és kimondhatjuk: a jód valóban univerzális tápanyag.
A jód jótékony hatásai*
- hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez
- hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
- hozzájárul a bőr normál állapotának megőrzéséhez
- részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban
*Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.
A jódhiány intő jelei és tünetei
Ha nem viszünk be elég jódot, a pajzsmirigy nem tud megfelelőn működni és elegendő hormont termelni – ez pedig hatással van gyakorlatilag az egész szervezetre. A pajzsmirigy-alulműködésre utaló jelek: a nyak duzzanata (golyva, göbök), súlygyarapodás, fáradtság, gyengeség, depresszió, hajhullás, száraz bőr, törékeny körmök, lassabb pulzus, állandó fázás, tanulási és memóriazavarok, erős vagy rendszertelen menstruáció.
Terhesség alatt a jódhiány az anya egészségét, a baba növekedését és fejlődését is veszélyezteti. A jódhiány magzat- és csecsemőkorban visszafordíthatatlan agyi károsodást, a tanulási képességek és az IQ csökkenését, gyerekkorban a testi és szellemi fejlődés visszamaradását okozza. A pajzsmirigy a legfontosabb szerv, amit szervezetünk igyekszik jóddal ellátni. Mire a pajzsmirigy működése zavart szenved, addigra a többi szerv és szövet már rég nem jut jódhoz. A jódhiány ezért a fent említett jódigényes szervek és szövetek bármelyikére negatív hatással lehet.
Kinek ajánlott a jódpótlás?
Röviden és velősen: mindenkinek. Vizsgálatok igazolják, hogy Magyarországon a lakosság 80%-ának jódellátottsága elégtelen, mivel a talaj és ivóvíz jódtartalma alacsony, így az itt termelt élelmiszerek fogyasztásával, vízivással alig jut jód a szervezetbe.7 Az Országos Közegészségügyi Intézet 2016-os vizsgálata alapján a hazai települések 97%-ának ivóvize jódhiányos.8 Emellett sajnos a lakosság a jódban gazdag tengeri eredetű élelmiszerek fogyasztásában sem jár az élen. Ellentmondásos módon az egészségtudatos lépések a jódbevitel csökkenéséhez vezethetnek:
Igyekszel csökkenteni a sófogyasztásod? | Ez helyes döntés, de ha kevesebb jódozott sót használsz, kevesebb jódhoz is jutsz. |
---|---|
Mellőzöd az ételek utólagos sózását? | A főzéshez használt jódozott só jódtartalmának több, mint 60 %-át is elveszítheti.9 |
Sima asztali sót vagy tengeri sót használsz? | Ezek egyáltalán nem tartalmaznak jódot. |
Több zöldséget és kevesebb húst eszel? | A növényi élelmiszerekben kevesebb jód van, mint az állati élelmiszerekben. |
Rendszeresen edzel? | Izzadás során jelentős mennyiségű jódot is veszítünk. |
Érdemes tehát a tudatosan kevés sót használó, a rendszeresen sportoló, illetve a növényi alapú étrendet követő embereknek kiemelten figyelnie a jódpótlásra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) várandós és szoptató anyáknak napi 250 mcg jód bevitelét ajánlja.10
FONTOS! Jódpótlás mellett a megfelelő szelén-, magnézium- és C-vitamin-ellátottságról is gondoskodj, ezek a jód kiegészítő tápanyagai. A szelén a legfontosabb: a jóddal egymást segítik, mindkettő szükséges a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, a pajzsmirigy normál működéséhez. A szelénhiány fokozza a jódhiány negatív hatásait. Magyarország szelénhiányos területnek számít!
Tengeri alga, a természetes jódforrás
A Netamin Tripla Jód komplex kapszula egyik jódforrása a kombu (Laminaria japonica), amely a japán konyha egyik közkedvelt tengeri algája. Japánban egyedülállóan magas az emberek jódbevitele, mivel étrendjük rendkívül gazdag tengeri algákban (pl. nori, wakame, kombu), melyek kiválóan hasznosuló, szerves jódforrások. Egy 2011-es átfogó elemzés szerint a japán emberek átlagosan napi 1000-3000 mcg jódot visznek be.11 Ennek semmiféle kimutatható hátránya, ugyanakkor számos kimutatható előnye van.
Adagolás: felnőtteknek napi 1 kapszula, lehetőleg étkezés közben.