Netamin Fermentált Gomba Kivonat Komplex kapszula (60 kapszula)

6990 Ft
  • 6-féle gyógygomba kivonat + prebiotikus inulin rost kombinációja
  • Népszerű és széles körben kutatott fajokkal: pecsétviaszgomba (ganoderma), süngomba, Murill gomba (mandulagomba), shiitake gomba, bokrosgomba, terülő rozsdástapló
  • Kutatásokból tudjuk, hogy a gyógygombák:
  • Poliszacharidokat, antioxidánsokat és egyéb értékes bioaktív anyagokat tartalmaznak
  • Erősíthetik az immunrendszert, segíthetik a méregtelenítést
  • Támogathatják az agyi funkciókat, a szellemi és fizikai erőnlétet, a stressz leküzdését
  • Hasznosak lehetnek krónikus problémák (pl. gyulladások, autoimmun állapotok, magas vérnyomás, magas koleszterin- és vércukorszint) esetén is

    A 3 legfontosabb tudnivaló a Netamin Fermentált Gomba Kivonat Komplex kapszuláról

    1. Összesen 6-féle gyógygomba-kivonatot tartalmaz, melyek garantáltan 10% poliszacharid-tartalommal bírnak. Bár a gyógyhatású gombák sok közös előnnyel rendelkeznek, a szervezetre gyakorolt hatásaik sok szempontból egyediek is. Egyes kutatások szerint szinergia, azaz egymás erősítő hatás is fennállhat közöttük.1-4 A komplex összetétel így széles spektrumban, sokoldalúan támogatja az egészséget.

    A termékben megtalálható gyógygomba-kivonatok:

    • Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), más néven Reishi gomba
    • Süngomba (Hericium erinaceus), más néven oroszlánsörény gomba
    • Murill gomba (Agaricus blazei Murill), más néven mandulagomba
    • Shiitake gomba (Lentinula edodes)
    • Bokrosgomba (Grifola frondosa), más néven Maitake gomba
    • Terülő rozsdástapló (Inonotus obliquus), más néven Chaga gomba

    2. A gomba-kivonatok közül 5 fermentált formában található a termékben. A fermentáció más szóval erjesztés: ez egy természetes biokémiai folyamat, amelynek során mikroorganizmusok – pl. baktériumok – átalakítják a gyógygombákat, még magasabb szintre emelve a bennük rejlő kivételes lehetőségeket. Kutatások alapján fermentálásnak köszönhetően egyfelől javul az emészthetőség és a tápanyagok hasznosulása, másfelől a gombák beltartalmi értéke is jelentős mértékben növekszik, új vitaminok, enzimek, antioxidáns védőanyagok és egyéb bioaktív vegyületek képződnek.5-7

    3. Extra összetevőként inulint is tartalmaz. Ez egy prebiotikus rost, ami azt jelenti, hogy táplálja a bélben élő hasznos baktériumokat, így szerepe van a bélflóra egészségének megőrzésében. Ez igen fontos, hiszen többek között az immunerősítésben és a jobb emésztésben is kulcsszerepet játszik.

    A gyógygombák jótékony hatásai – a kutatások tükrében*

    A gyógygombákról általánosságban elmondható, hogy igazi szuperélelmiszerek – azaz superfoodok –, mivel tele vannak az emberi szervezet számára rendkívül értékes tápanyagokkal. Külön érdemes ezek közül kiemelni a béta-glükánokat és egyéb poliszacharidokat, a terpéneket, a terpenoidokat, a polifenolokat, a szterolokat, a fehérjéket, a zsírsavakat, valamint a vitaminokat, ásványi anyagokat.8

    A természet miniatűr gyógyszertárainak is nevezhetők: biológiailag aktív vegyületeik antioxidáns, gyulladásgátló, immunerősítő, szív- és érrendszer védő, agy és idegrendszer támogató, vérnyomás- és vércukorcsökkentő, bélflóra támogató, öregedésgátló (anti-aging), sőt élethosszabbító hatással is bírhatnak.8-15

    Javítják az immunrendszer működését, a fertőzések elleni védekezést

    A gyógygombáknak kutatások által bizonyítottan immunmoduláns aktivitással rendelkeznek – ez azt jelenti, hogy az immunrendszer megfelelő működését támogatják, megfelelő irányba terelik azt.1,8,15-19 Tehát szükség esetén erősítik, stimulálják a védekező rendszerünket, ugyanakkor túlműködés (azaz például autoimmun állapotok) esetén visszafogják azt, ezzel enyhítve a tüneteket. Kutatások szerint a gombák béta-glükánok, poliszacharidok és egyéb vegyületek révén a veleszületett és az adaptív immunválaszra is hatással vannak, aktiválják a különböző immunsejteket (pl. természetes ölősejtek, neutrofilek, makrofágok, T-sejtek).

    Emellett számos gombafajról mutatták ki, hogy antimikrobiális tulajdonságokkal is bír, azaz megöli a vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat. Egy vizsgálatban a tesztelt kórokozók 85%-a ellen hatásosnak bizonyult a Shiitake gomba, de például a pecsétviaszgomba, süngomba és terülő rozsdástapló esetén is antimikrobiális aktivitást mutattak ki.8,20

    Segíthetnek autoimmun betegségek esetén

    Kutatások alapján egyes gyógygombák kifejezetten hasznosak lehetnek autoimmun állapotok esetén, mivel kiegyensúlyozzák az immunrendszer működését, csökkentik a gyulladásokat (melyek gyakori közös elemei az autoimmun betegségeknek) és csökkentik a krónikus gyulladást és rendellenes immunműködést okozó oxidatív stresszt.18,21-26 Autoimmun megbetegedés áll többek között a reumatoid arthritis, a sclerosis multiplex (SM), az allergia, a gyulladásos bélbetegségek, a pajzsmirigy gyulladásával járó Hashimoto thyreoiditis (ami a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb oka) vagy a pajzsmirigy túlműködését kiváltó Basedow kór. Természetesen betegség esetén étrend-kiegészítő használata előtt mindig szükséges a kezelőorvossal való egyeztetés!

    Öregedésgátló, élethosszabbító összetevőkben gazdagok

    A gombákban számos olyan hatóanyag található, amely kutatások alapján az egészséges öregedést, az öregedés elleni harcot, valamint a hosszabb életet is támogathatja. Ennek egyik fontos alapja az, hogy a gyógygombák, mint a shiitake, a pecsétviaszgomba, a süngomba és a Chaga gomba, nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaznak, az oxidatív stressz pedig óriási szerepet játszik az öregedésben, nemcsak a bőr, hanem valamennyi szövet, az egész szervezet tekintetében.10,25,27

    Az egyik kiemelten fontos sejtvédő hatóanyag az L-ergotionein, egy aminosav, amiből például a shiitake, a bokrosgomba, a süngomba is sokat tartalmaz. Kutatások alapján az L-ergotionein segíti a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmét, védi a DNS szerkezetét, lassíthatja a sejtöregedéssel összefüggő telomer-rövidülést, segítheti a szellemi képességek megőrzését és a szív- és érrendszer egészségét is.28-30

    Egy több mint 15.500 résztvevős tanulmány alapján a gombát fogyasztóknál 20 éves időtartam alatt 16%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint a gombát nem fogyasztóknál.31 Napi egy adag vörös hús gombára történő cseréjével 35%-kal csökkenthető a halálozás esélye. Egy több mint 3200 résztvevős tanulmány alapján a szervezet magasabb L-ergotionein szintje összefüggést mutatott a koszorúér-betegség 15%-kal kisebb kockázatával, a szív-érrendszeri halálozás 21%-kal kisebb kockázatával, és a bármilyen okból történő halálozás 14%-kal kisebb kockázatával.32

    Egy állatkísérletben a pecsétviaszgomba (Reishi gomba) 9-20%-kal hosszabbította meg az állatok életét, ami emberi léptékben mérve kb. 7-16 évvel hosszabb életet is jelenthet.33

    Támogatják a szív- és érrendszer egészségét

    Kutatások kimutatták, hogy a gyógygombákban koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő, antioxidáns és gyulladásgátló bioaktív vegyületek találhatóak. Ilyenek például a polifenolok, a béta-glükánok, a triterpének, a triterpenoidok és az ergotionein.8,9,12,34-39 A különböző gombákban a zsírt és koleszterint megkötő és a szervezetből kivezető összetevők, valamint az egészségtelen zsírokat lebontó enzimek is jelen vannak.35 A szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatást többek között a pecsétviaszgomba, a shiitake gomba, a süngomba és a terülő rozsdástapló esetén is számos tanulmány igazolta.40-43 Egy 2023-ban közzétett, 22 vizsgálat eredményét összefoglaló tanulmány szerint a több gomba fogyasztása csökkenti a trigliceridek (vérzsírok), valamint az erek elzáródásához vezető folyamatokat jelző C-reaktív fehérje (CRP) szintjét.44

    Segíthetik a vércukorszint szabályozást

    A vércukorszint kontrollálása kritikusan fontos, ha valakit cukorbetegséggel diagnosztizáltak. De a vércukor-kontroll, az optimális és egészséges vércukorszint fenntartása akkor is különösen fontos, ha inzulinrezisztenciában, PCOS-ben vagy prediabéteszben szenvedsz vagy nagyobb nálad a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. Kutatások alapján a gyógygombákban számos összetevő segíti a vércukorszint és inzulinszint csökkentését – enzimek, poliszacharidok (mint a béta-glükán), glükoproteinek, lektinek, fehérjék, lipopoliszacharidok, alkaloidok, fenolok, szterolok, terpenoidok.45-53 Ezeknek köszönhetően a gyógygombák, többek között: támogatják a máj és a hasnyálmirigy megfelelő működését, segítve az inzulin termelését és kibocsátását; javítják a sejtek inzulinra való érzékenységét; csökkentik az inzulinrezisztenciát; késleltetik a glükóz felszívódását a gyomor-bél rendszerben; fokozzák a glükóz hasznosulását a sejtekben; csökkentik a magas vércukorszinttel is összefüggő oxidatív stresszt és gyulladást.

    Segíthetik a szellemi képességek, mentális egészség és fizikai erőnlét megőrzését és javítását

    Számos tudományos kutatás jelezte azt, hogy a gyógygombák hatóanyagai fontos szerepet játszhatnak az agyi teljesítmény, memória, tanulási képességek, koncentráció és kognitív (azaz gondolkodási) funkciók megőrzésében vagy akár javításában is.10,14,54-61 Egyik fontos hatóanyag ehhez a pozitív hatáshoz az L-ergotionein nevű antioxidáns aminosav, amely kutatások szerint összefügg a jobb agyi egészséggel, és aminek szintje a szellemi hanyatlásban és az idegsejtek pusztulásával járó neurodegeneratív betegségekben szenvedő embereknél alacsonyabb.30,62-66 Egy vizsgálatban egészséges és enyhe szellemi hanyatlásban szenvedő felnőtteknél is napi 5 mg L-ergotioneint biztosító gomba-kivonat jelentősen javította a szóbeli memóriát, munkamemóriát, éberséget és a kognitív funkciók egyéb mutatóit is.61

    Neuroprotektív, vagyis idegvédő hatást, illetve a szellemi teljesítményre gyakorolt pozitív hatást mutattak ki azoknál, akik gyakran fogyasztanak gombát.55 Számos gyógygombáról – mint például a bokrosgomba, süngomba, pecsétviaszgomba, shiitake gomba, Murill gomba – azt mutatták ki, hogy az enyhe kognitív zavar, demencia, Alzheimer-kór és Parkinson-kór elleni küzdelemben is hasznos lehet – megelőzésként vagy kiegészítő kezelésként.10,14,54,56 A vizsgálatokban a süngomba például lassította a szellemi hanyatlás és demencia folyamatát, regenerálta a sérült idegsejteket és fokozta az idegsejtek védőréteggel való bevonását (myelinizáció).67,68 A pecsétviaszgomba antioxidáns hatásával enyhítette az idegkárosodást és gátolta a sejthalált Alzheimer-kór esetén.69

    A süngomba és a pecsétviaszgomba emellett pozitívan befolyásolta a mentális egészséget, a stressz, a szorongás és a depresszió enyhítésére is ígéretesnek mutatkozott egyes kutatásokban.14,70 Egyre több vizsgálat utal arra is, hogy a gyógygombák az energiaszintre is pozitívan hathatnak, fáradtság-ellenes hatásuk lehet, ami valószínűleg a szív-érrendszerre, hormonrendszerre és az immunrendszerre gyakorolt hatásaikra vezethetők vissza.71

    Támogathatják a májvédelmet, méregtelenítést

    Mint köztudott, a máj legfőbb feladata, hogy megszabadítsa szervezetünket a felesleges és a mérgező anyagoktól. Az egyetlen olyan belső szervünk, amely képes regenerálódni, újraépülni. A gyógygombák eddigi kutatások alapján rendkívül hatékonyan támogathatják a máj egészséges működését, a szervezet méregtelenítését és a máj regenerációját is. Hatóanyagaik csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladásokat, szabályozzák az immunrendszer működését, hatással vannak a méregtelenítés első és második fázisában résztvevő májenzimekre, megóvják a májsejtek épségét, megelőzhetik a máj méregtelenítő folyamataihoz elengedhetetlen glutation nevű antioxidáns szintjének csökkenését.72 A májvédelemben legtöbbet vizsgált gyógygombák a shiitake gomba, a pecsétviaszgomba és a Murill gomba.

    Nagyban hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyához

    A bélflóra – más néven bél mikrobiom – az emberi bélrendszerben élő baktériumok és más mikroorganizmusok összességét jelenti. Mivel a gyógygombák prebiotikus poliszacharidokat tartalmaznak, így elősegítik az egészségre rendkívül jótékony, probiotikus baktériumok növekedését és aktivitását. A prebiotikumok ugyanis egyfajta táplálékként szolgálnak a bélrendszerben élő jó baktériumok számára. (A görög probiotikus szó jelentése „az életért”, míg a prebiotikus jelentése „élet előtti”.) Kutatások alapján a gyógygombák segítik szabályozni, helyes szinten tartani a hasznos és káros baktériumok arányát, növelik a bélflóra sokszínűségét és gazdagságát, támogatják a gyulladásgátló, szív- és érrendszervédő, elhízás-ellenes, immunerősítő, cukorbetegség-ellenes, hangulat-szabályozó és bélfal integritást javító anyagokat termelő baktériumok növekedését.73-76 Ahogy ebből is kiolvasható, a bélflóra egyensúlya nemcsak az egészséges emésztés, az emésztési panaszok és betegségek megelőzése, kezelése miatt fontos, gyakorlatilag egészségünk minden aspektusát befolyásolja.

    Az inulin jótékony hatásai – a kutatások tükrében*

    Az inulin egy vízben oldódó növényi rost. Kémiai szempontból egy fruktán, vagyis fruktóz egységekből felépülő poliszacharid, azaz komplex szénhidrát. Széles körben előfordul a növényekben (több mint 36 ezer ismert fajban!), melyek energiatárolásra használják. Inulinforrás például a csicsóka, a cikória, a vöröshagyma, a fokhagyma, az articsóka vagy a jamszgyökér is. Az inulinnak számos előnyös hatása van az emberi szervezetre.

    Tudományosan bizonyított és elfogadott tény, hogy az inulin prebiotikumként rendkívül előnyösen befolyásolja a bélflóra állapotát, összetételét.77 Kutatások alapján az inulin prebiotikus hatással van a bélbaktériumokra, vagyis elősegíti az egészségre jótékony, probiotikus baktériumok növekedését és aktivitását.78 Növeli a hasznos baktériumok (pl. Bifidobacteriumok, Lactobacillusok) számát és csökkenti a káros baktériumok (pl. Bacteroides fajok) számát. Ez nemcsak emésztőrendszerünknek tesz jót, hanem például az immunrendszerünknek is, hiszen ma már tudjuk, hogy immunsejtjeink 70-80%-a a bélben található.79 De ez sem minden, hiszen a bél mikrobiom napjainkban kutatások fókuszában áll, és többek között szív- és érrendszerre, testsúlyra, mentális egészségre, hormonrendszerre gyakorolt hatásával is igen sokat foglalkoznak.80

    * Ez az ismertető nem a Netamin Fermentált Gomba Kivonat Komplex kapszulára vonatkozik – általában véve mutatja be a gyógygombákról és az inulinról rendelkezésünkre álló tudományos ismereteket. A Netamin Fermentált Gomba Kivonat Komplex kapszula nem gyógyhatással rendelkező készítmény.

    OGYÉI szám: 36059/2024. Ez mit jelent? Azt, hogy a termék a jogszabályi előírásoknak megfelelve be lett jelentve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, mint étrend-kiegészítő készítmény. A Netamin termékek minden esetben magas minőségbiztosítási követelmények mellett, kiváló alapanyagokból készülnek a Te egészségedért.

     

    Adagolás

    Napi 2 kapszula szedése javasolt bő folyadékkal, lehetőleg étkezések között.