Fejbőr betegség

A fejbőr betegségei, a viszkető fejbőr és további fejbőr-irritációk

Teljesen természetes dolognak vesszük, ha fejbőrünk viszket, és nem is gyanítjuk, hogy valamilyen fejbőrbetegség állhat a háttérben, pedig sok esetben így van. A fejbőr irritációját sok minden okozhatja, külső és belső hatások egyaránt, de ami a lényeg: van mód a gyógyulásra. Cikkünkben végigvesszük a tünetek fajtáit, a lehetséges kiváltó okokat, és arra is kitérünk, milyen szerekkel érdemes kezelni a hámló felületet.

Fejbőr irritáció

Milyen tünetekkel jelentkezik a fejbőr-irritáció?

Az egészséges, dús haj mindig is a szépség egyik kifejeződése volt, még a régiek is úgy gondolták, hogy a hajban erő lakozik. Nem véletlenül fordítanak a nők olyan nagy figyelmet a frizurájuk elkészítésére, és a férfiak is mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a hajhullást, késleltessék a kopaszodást.

Ahhoz azonban, hogy a hajunk jól ápolt, természetesen fényes, lágy esésű és illatos legyen, nem elég a legjobb samponokat és balzsamokat használni vagy hajpakolásokat készíteni, a fejbőrünk állapotát is figyelembe kell vennünk. Sokszor ugyanis ez okozza a panaszokat: a fejbőr betegségei vezethetnek a túl száraz, töredezett hajhoz vagy éppen az erős zsírosodáshoz és a rettegett korpásodáshoz is.

A fejbőr irritációjának egyik jellegzetes tünete a fejbőrviszketés. Ha azt tapasztaljuk, hogy túlzottan sokszor vakargatjuk a fejünket, és hiába váltunk sampont, a húzó, viszkető érzés nem múlik el, kezdjünk el gyanakodni fejbőrbetegségre! Valószínűleg egy hámsérüléssel járó, kellemetlen hajgyógyászati problémával állunk szemben.

A legjobb, amit tehetünk, ha nem kísérletezgetünk otthon újabb kozmetikumokkal, mert csak ronthatunk a helyzeten, hanem keresünk egy hajgyógyászt, aki egyénre szabott tanácsokkal tud minket szolgálni.

Miért vakaródzunk?

A fejvakarás jelezhet tehát bőrbetegséget, legtöbbször a bőrszárazság a kiváltó oka. Az emberi testet alkotó szövetrétegek külső felülete a bőr, mely maga is több részből áll.

  • Felhám (idegen szóval epidermis): ez állandó megújulásra képes. Mivel ez van legfelül, ez érintkezik a környezettel, a fő feladata a külső hatásokkal szembeni védelem.
  • Irha (dermis): a középső réteg, ez biztosítja a bőr rugalmasságát és tartósságát.
  • Bőralja (hypodermis): a legalsó rétege a bőrnek, itt találhatók a szövet energiaraktárai. Feladata a hőszigetelés és az esetleges nagyobb fizikai hatások (például szúrás, égési sérülések) tompítása.

Amikor a fejbőrünk viszket, akkor a felhám sérül, és apró kis darabokban hullik le, ez a korpa. A korpásodás oka legtöbbször a bőr vízhiányos állapota, ez a száraz korpásodás. Ezért fontos, hogy mindig hidratáltak legyünk, és kellő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot fogyasszunk, különösen a B-vitamin bevitelére kell odafigyelnünk.

Webshopunkban a vitaminkészítmények között számos olyan termék érhető el, amely támogatja az immunrendszer erősödését, a vízhiányos állapot megszüntetését, ezáltal enyhíti a fejbőr-irritáció okozta panaszokat.

A fejbőr-irritáció további formái

A száraz korpa mellett létezik azonban zsíros korpa is. Ekkor nem bőrszárazságról, hanem túlzott faggyúmirigy-termelésről beszélhetünk. Míg a száraz korpásodás esetén apró, fehér színű darabkák hullanak le vállunkra, a zsíros korpásodás során a bőrdarabka nehézkes, sárgás színű, és gyakran a hajszálon tapad meg. A kétféle korpásodásnak a kezelési módja is más.

A hámló, viszkető fejbőrt további tünetek is kísérhetik. Nem egy esetben látni például foltos kipirosodást, netán pattanásokat, gennyes gócokat a fejbőrön. Ezekre is van azonban gyógyír.

Egy nagy tapasztalattal rendelkező hajgyógyász meg tudja állapítani, mi okozhatta ezeket a tüneteket, és személyre szabott gyógymódot tud javasolni. Mivel ezek a kiütések komolyabb bőrbetegséget is jelezhetnek, érdemes minél előbb felkeresni egy szakembert. Ha a fejbőr mindig viszket, és az égető-szúró érzés szinte állandó, akkor semmiképp se halogassuk tovább a kivizsgálást.

Nézzük, melyek azok a gyakoribb bőrbetegségek, amelyek előidézhetik a fejbőr hámlását, és okai lehetnek a sebes fejbőrnek:

  • seborrheás dermatitisz (zsíros, gyulladt bőr, piros foltokkal)
  • atópiás dermatitisz (száraz, gyulladt bőr, genetikai eredetű)
  • pikkelysömör, más néven pszoriázis (piros, hámló képződmények a homloknál)
  • alopecia areata (foltos hajhullás, oka egy gyógyíthatatlan, de jól kezelhető autoimmun betegség)
  • gombás és bakteriális fertőzések
  • bőrallergia (egyes samponokra, egyéb hajszerekre)

Ahhoz, hogy kiderüljön, mi okozza a fejbőr betegségét, szükséges az alapos kivizsgálás. A hajgyógyász könnyen meg tudja állapítani, melyik esettel állunk szemben, és ezt követően megkezdhető a célirányos kezelés.

Külső és belső okai is lehetnek a fejbőr-irritációnak, a fejbőr viszketésének

Egyértelműen vannak könnyen meghatározható külső okai a fejbőrbetegségeknek, de ezek megszüntetése gyakran nem elég. Olykor a lelki okokra, illetve egyéb belső elváltozásokra is gondolni kell.

Ami mindenkinek eszébe jut, ha a fejbőre viszket, hámlik, az az, hogy nem a megfelelő sampont, balzsamot vagy egyéb hajápoló készítményt használja. És valóban lehet ez az egyik oka a korpásodásnak, kipirosodásnak. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a helyzet azután sem javul, hogy hajápoló szert cseréltünk, akkor érdemes igénybe venni a hajgyógyász szolgáltatást.

Az érzékeny fejbőr esetében kerülni kell a túl forró vízzel történő hajmosást, valamint a legmagasabb fokozaton való hajszárítást is, továbbá a dauert, és akár a hajfestést is mellőzzük egy időre.

Külső okok közé tartozik még az időjárás által előidézett változások az életünkben, például télen a sapkahordás, nyáron pedig a magas UV-sugárzás károsíthatja a hajat, száríthatja a fejbőrt. De a túl gyakori, illetve a túl ritka hajmosás is előidézheti a problémákat.

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a külső tényezők ártalmas hatásait csökkentsük! A belső okokra pedig fordítsunk nagyobb figyelmet, mivel legtöbbször ez vezet el a megoldáshoz.

Fejbőr betegség
fejbőr irritációk

Milyen belső okai lehetnek a fejbőr betegségeinek?

Lelki oldalról a stresszt kell megneveznünk elsődleges forrásként, hiszen ez olyan gondokat okozhat hajápolásunk tekintetében, mint például a lassan növő haj, a hajvesztés, hajritkulás vagy hajhullás.

Ha nagyobb megrázkódtatás ért minket, akkor azt a testünk is érzékeli, de ha 1-2 hónap múltán sem enyhülnek a panaszok, akkor cselekedjünk. Érdemes többféle stresszkezelő technikát elsajátítanunk, de megnyugtató lehet az is, ha egy tapasztalt hajgyógyászhoz fordulunk a fejbőr-irritáció okozta tünetekkel, aki tud gyógymódot ajánlani, hamar megkezdi a hajhullás kezelését.

Mivel számos belső betegség kezdeti tünete is lehet a fejbőr-irritáció, éppen ezért fontos, hogy komolyan vegyük, ha állandó fejbőrviszketést, erős zsírosodást vagy sebes, pattanásos fejbőrt tapasztalunk.

Lehetnek a háttérben hormonális változások, gasztroenterológiai problémák, felszívódási zavarok is. Egyes, hormonszabályozó gyógyszerek is kiválthatnak ilyen hatást, ahogyan a kiegyensúlyozatlan táplálkozás is.

A fejbőr állapota mutathatja, melyik betegségre kell gyanakodnunk, de ezt is csak szakember tudja egyértelműen megállapítani.

Milyen módszerek, készítmények hozhatnak gyógyulást?

A seborrhea, a hajhullás vagy a korpa nemcsak esztétikai probléma, szükséges kezelni a kiváltó okokat. A fejbőr betegségeinek gyógyításához a webshopunkban is elérhető gyógyászati termékeket ajánljuk figyelmébe. Ezeket meg tudja rendelni otthonról, és kérhet házhoz szállítást, de Budapesten a VII. kerületi üzletünkben is átveheti a csomagot személyesen.

Érdemes azonban rendelés előtt szakszerű tájékoztatást kérni, hiszen a termékek alkalmazása is egyedi módon történik. Az egyéni konzultáció során biztosan kiderül, mi okozza a fejbőr-irritációt, a viszketést vagy a hajhullást, így célzottan azt a szert fogom javasolni, amely enyhíti a panaszokat, javulást hoz.

Nem mindegy például, hogy zsíros korpa vagy száraz korpa okozza-e a problémát, de a hajhullás, hajritkulás okai is eltérőek lehetnek. Ha vörös foltos a fejbőr, az pedig mindenképp diagnosztizálást, majd kezelést igényel. Foglaljon időpontot még ma, hogy megtudja, milyen módon lehet ismét egészséges a fejbőre!