A haj 2 leggyakoribb problémája: zsírosodás és hajhullás

Beszéljünk az olyan bosszantó hajproblémákról, mint a túlzott zsírosodás és a hajhullás. Sajnálatos módon ez az a téma, amelyhez legtöbbünk tud kapcsolódni. Amennyiben hajkoronája nem csupán fénytelen és száraz, hanem túlzott zsírosodás estleg hajhullás is kíséri, ajánlott mihamarabb lépéseket tenni a gyógyulás felé. A megoldás létezik!

hajbetegség

A túlzottan zsíros haj

Listánk egyik legösszetettebb hajgyógyászati problémája a fokozott faggyútermelődés. Sajnos ez az az állapot, amikor a túl zsíros haj még nagy erőfeszítések árán kordában tartható, ugyanakkor éppen ez a veszélye is. Emberi mivoltunknál fogva hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a haj túlzott zsírosodását és húzzuk-halasztjuk a kezelést. Nézzük hát, miért nem jó döntés túl hosszan várni a soha el nem érkező megoldásra. Amennyiben már legalább 3 féle, erre a célra kifejlesztett sampont kipróbált már, de tartós eredményt egyikkel sem ért el, ideje hajgyógyászhoz fordulni. Fel kell tárni az ok-okozati összefüggéseket és a gyógyulás érdekében megfelelő kezelést kell adni. Ne vesztegesse az időt!

A túlzott haj zsírosodás oka

A túlzott zsírosodás nem csupán esztétikai probléma. Amellett, hogy nemcsak hajhullást, mikrobák és gombák megtelepedését, hanem még a fiziológiai pH érték elmozdulását is okozhatja. A túlzott zsírosodás megakadályozza a hajhagymák megfelelő élettani működését. A faggyúmirigy túltermelődés miatt a zsír visszafolyik a szőrtüszőbe, ott bekristályosodik, ezzel folyamatosan károsítva a hajhagymák egészséges állapotát. A hajhagyma így nem jut megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, oxigénhez, így a hajszál elvékonyodik, kisérő tünetként pedig felléphet a hajhullás. Mindezek tetejében a fejbőr kellemetlen szagot áraszt. Ezt a faggyúsodást nevezzük Sebhorreának. Ennek egy másik verziója a Sebochea, magyarul folyékony zsírosodás. A faggyúmirigy túltermel, a zsír azonban nemcsak a szőrtüszőkbe folyik vissza, hanem a száli részekre is. A hajszál így látványosan zsíros, elnehezedő, ráadásul szagos is lesz. A fenti példából látszik, hogy a zsíros haj egy kezeletlen probléma tünete és ha elhanyagoljuk, az hosszú távú következményekkel járhat. Egy bizonyos ponton érdemes komolyabb elhatározásra jutni. Amikor a legkülönbözőbb zsírosodásgátló samponok sem válnak be, ideje szakmai segítséget kérni. Egy jól megválasztott, adekvát külső és belső szervezeti kezelés segíthet, amely normalizálja a faggyútermelődést.

Hormonbetegségek kísérő tünete is lehet

Az intenzív zsírosodás és hajhullás komoly hormonbetegségek, mint például az endometriózis kísérő tünete is lehet. A kifejezés a méhnyálkahártya latin nevéből, az „endometrium” szóból származik. Ez a méh üregét borító belső réteg, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a havi vérzés alkalmával lelökődik. Endometriózisnak nevezzük, ha ez a nyálkahártya a méh üregén kívül, a szervezet más részeiben található. Szemben a méh nyálkahártyával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, emiatt az egyre csak halmozódik. Ilyen esetben csomók, foltok, súlyos esetben pedig ciszták alakulnak ki. A környező területen következményképpen gyulladás, heg képződés alakul ki. A petevezetés elzáródhat, így akár meddőséget is okozhat. Az endometriózisban szenvedő betegek folyamatosan romló hajgyógyászati problémákkal is küszködnek. Gyakran az összefüggéseket nem értve, egyre elkeseredettebben keresik a megoldást, különböző samponok és gyógyulást ígérő készítményekbe kapaszkodva dobják ki a pénzt és a reményt is az ablakon. Éppen ezért szükséges rávilágítani az ok-okozati összefüggésekre és összehangolt orvosi, valamint hajgyógyászati kezeléssel kezelni a túlzott faggyútermelődést. Csodakészítmények sajnos nem léteznek, minden betegnek személyre szabott kezelést kell kapnia, a sikeres állapot eléréséhez.

A hajhullás oka

A haj folyamatos megújulása természetes mennyiségű hajhullást eredményez, főként bizonyos időszakokban. Ezért fordulhat elő, hogy ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. A probléma akkor keletkezik, ha az elhullott hajszálak helyére új nem nő. Sok esetben a hajgyógyászati problémákkal küzdő betegeket intenzíveben viseli meg az őszi hajváltó ciklus. A hajhullás kivizsgálására csak abban az esetben van szükség, ha a hajvesztés mennyisége 3-4 hét után sem csökken, vagy ha változik a haj szerkezete, azaz elvékonyodik, akad, rugalmatlan és fénytelen lesz. Az is aggodalomra adhat okot, ha romlik a fejbőr állapota, viszket, lerakodásokkal teli vagy hámlik, esetleg, ha mindemellett intenzívebb faggyútermelődést tapasztalunk. Túlzott hajhullásnak, másnéven ALOPECIÁNAK azt nevezzük, amikor napi 40-60 hajszálnál több hullik ki. Ez lehet foltos- vagy szétszórt, azaz diffúz hajhullás is. Mindkettő opció maradandó kopaszodáshoz vezethet, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs életben marad, tehát a rajta elhelyezkedő matrix sejtek egy időre megszűnnek osztódni, fokozott hajhullás és ennek következményképpen átmeneti kopaszság alakulhat ki. Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat fizikailag létrehozó matrix sejtek osztódásnak serkentése, a keratinképzés és a hajas fejbőr anyagcseréjének fokozása. Minden esetben, amikor túlzott hajhullással találkozunk, a megfelelő kezeléssel oly módon avatkozunk be, hogy stimuláljuk a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a fejbőr vérellátását. A kezelésnek két irányba kell hatnia a tökéletes eredmény érdekében. Meg kell fékezni a hajhullást és elő kell segítenie a haj újra kinövését.

hajbetegség

A hajhullás, azaz ALOPECIA fajtái

A zónás hajhullás egy igen gyakori hajbetegség, amikor a haj foltokban hullik ki. Oka lehet pszichológiai, helyi fertőzés, de akár fog- vagy mandulagyulladás, illetve hormonális probléma is lehet a háttérben. Az Alopecia Areata kiváltó oka még ismeretlen, feltehetően egyfajta autoimmunbetegség okozza. Az immunrendszer saját szövetei védekeznek, ebben az esteben a haj fullikuláris egységei okozzák a problémát. A spontán gyógyulási esély 30-40%-os, de érdemes hajgyógyászt bevonni a kezelésbe, hogy további gócokat tárjon fel a szervezetben. Az Alopecia Areata Tatalis esetében az összes szál haj kihullik, sajnos igen rövid idő alatt bekövetkező folyamat. Emellett meghatározunk még tarkótáji hajhullást, de olyan probléma is felmerülhet, ami nemcsak a haj, hanem a teljes testszőrzet elvesztését, jelenti. Ez esetben a szemöldök, a szempilla, de súlyos esetekben még más testszőrzetek is teljesen kihullanak.

Női genetikai kopaszodás

A női genetikai kopaszodás merőben eltér a férfiakétól, hiszen a nők esetében diffúz módon ritkul a haj, elsősorban a fejtető területén. Emellett elmondható, hogy a hormonoknak is nagy szerepe van az állapot bekövetkezésében. Az androgén hormonok a mellékvesében és a petefészekben termelődőnek, a kopaszodás kialakulásáért pedig a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron, azaz DHT a felelős. Amennyiben a genetikai hajlamnál fogva érzékenyek vagyunk a DHT-ra, az hajhullást eredményez. Ez esetben közrejátszathat még az androgén receptorok fokozott érzékenysége, illetve az 5-alfa reduktáz enzim túlzott aktivitása is. (Ez az enzim felelős azért, hogy a tesztoszteront DHT-vá alakítsa.) A fenti példából jól látszik, hogy habár a hajhullás genetikai, közvetetten mégis a hormonok játszanak szerepet a hajhullás kialakulásában. Éppen ezért lehetséges, hogy a genetikai hajhullás is kezelhető és a megfelelő kezelésekkel megszüntethető. Cikkünk legfőbb üzenete az, hogy a megoldás létezik, csupán a megfelelő hajgyógyász szakértőt kell megtalálni, aki minden esetben ok-okozati összefüggések alapján dolgozik.