Hajhullás

A hajhullás okai: hogyan segíthet a problémán a hajgyógyászat?

Az egészséges, dús és szép hajkorona sokak számára természetes, adott dolog. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor valamilyen külső körülmény, illetve betegség hatására az egyszerű hajhullás traumatikus élménnyé és kórossá válik. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi az a hajhullás, mikortól számít problémának és mik lehetnek az okai? Körbejárjuk azt is, hogyan hat a hajhullás az emberi pszichére és hogyan segíthet a problémán a hajgyógyászat?

 

Mi a hajhullás?

A hajhullás az esetek többségében valaminek a tünete. Ez lehet betegség, gyógyszer mellékhatása vagy a hormonszintben bekövetkezett változás. Egészen addig teljesen természetes folyamatnak tekinthetjük, amíg a naponta kihullott hajszálak mennyisége nem változik kórossá, illetve amíg a kihullott hajszálak helyett újak nőnek.

A Harvard Egészségügyi Intézetének folyóirata szerint naponta kb. 50-100 hajszál kihullása még a normális tartományon belül mozog.  Efölött azonban érdemes kideríteni a fokozott hajhullás okát. Ajánlott figyelni a környezetre is, hiszen a mindennapok rohanásában elsőre sokszor fel sem tűnik, hogy egyre több hajszál marad a hajkefében.

Azonban a ruházaton, a mosdó környékén vagy épp a zuhany, esetleg kád lefolyójánál megjelenő csomók könnyebben jelezhetik, hogy itt kivizsgálásra utaló probléma van a hajhullás hátterében. Attól függően, hogy mik a hajhullás okai, különböző tünetei lehetnek a hajbajnak. Például a viszkető és/vagy hámló fejbőr, a töredező hajvégek és elvékonyodó hajszálak is felhívhatják a figyelmünket a problémára.

Maga a hajhullás egyébként eltérő módokon jelentkezhet a férfiaknál és nőknél is. Férfiak esetében például jellemző, hogy elsőként a halántéknál kezdődik el a kopaszodás, majd ez fokozatosan visszahúzódik a fejtető irányába. Nőknél előfordulhat szétszórt és foltos hajhullás is.

A hajhullás okai: mi állhat a háttérben?hajhullás

Orvosi szempontból a hajhullás több kategóriába sorolható, többek között:

  1. Telogén effluvium

A hajhullásnak ez a gyakori, általában átmeneti formája két-három hónappal valamilyen súlyos stresszel járó terhelés, például hosszan tartó betegség, műtét vagy fertőzés után következik be, amikor a hajhagymák közül hirtelen sok kerül be a kihullás előtti nyugalmi állapotba. Ezeken kívül a hormonszint hirtelen megváltozása után is előfordulhat, nők esetében különösen a szülés utáni időszakban jellemző tünet. A telogén effluvium különös jellemzője, hogy a fejbőr bizonyos részein a haj vékonyabbnak tűnhet, ritkán látni nagy kopasz foltokat is.

  1. Gyógyszer mellékhatások

A kóros hajhullás bizonyos gyógyszerek vagy összetevők mellékhatása is lehet, beleértve ebbe a lítiumot, a béta-blokkolókat, a warfarint, a heparint, az amfetaminokat és a levodopátokat tartalmazó készítményeket is. Ezen kívül a kemoterápia során használt számos gyógyszer is gyakran okoz hirtelen hajhullást, amely sajnos az egész fejet érinti.

  1. Betegség tünete

A hajhullás lehet betegségek kísérőtünete is. Ilyen betegség például a lupus, a szifilisz, a pajzsmirigy-betegség, az inzulinrezisztencia, a mellékvese-fáradtság, a nemi hormon egyensúlyhiány vagy más súlyos táplálkozási problémák, különösen fehérje, vas, cink, illetve B12-vitamin hiánya.

  1. A fejbőr gombás fertőzése

A foltos hajhullásnak ez a formája akkor fordul elő, amikor különböző típusú gombák megfertőzik a fejbőrt. Emiatt a haj a fejbőr felszínén letörik, a fejbőr pedig majdhogynem pikkelyessé válik. A tinea capitis, azaz a foltos hajhullás leggyakrabban gyermekeknél fordul elő.

  1. Alopecia areata

Az alopecia areata egy autoimmun betegség, amelynek következtében a haj egy vagy több kis foltban kezd el hullani. Ennek oka egyelőre ismeretlen, bár gyakran fordul elő más autoimmun betegségben szenvedőknél. Amikor ugyanez a folyamat a fejbőr teljes hajhullását okozza, akkor az alopecia totalis néven ismert betegségről beszélünk.

  1. Traumás alopecia

A hajhullásnak ezt a formáját olyan fodrászati technikák okozzák, amelyek húzzák (szoros fonás), extrém hőhatásnak és csavarodásnak teszik ki (hajsütővas vagy forró hengerek), vagy erős vegyszerekkel károsítják a hajat (szőkítés, hajfestés, dauerolás). Ezen túlmenően, néhány embernek van egy nem gyakori pszichiátriai rendellenessége (trichotillomania), amelyben a kényszeres hajhúzás és hajcsavargatás kopasz foltokat okozhat.

  1. Öröklött hajhullás

Öröklött hajhullás esetén nem feltétlenül a genetika, sokkal inkább a DHT nevű hormon változó mennyisége és a hormonra való érzékenység miatt eszkalálódhat a probléma. Maga a genetikai hajhullás máshogy alakul férfiak és nők esetében. Férfiaknál például fokozatosan húzódik vissza V-alakban a hajvonal, míg a nőknél inkább a már fentebb is említett diffúz módon történik.

Ez a hajhullás leggyakoribb típusa, férfiak esetében bármikor elkezdődhet, akár még tinédzser korban is. Általában három tényező kölcsönhatása okozza: a kopaszodásra való öröklött hajlam, a férfi hormonok egyensúlyának felborulása és az évek számának növekedése. Nőknél a fejbőr teljes felső része kopaszodni kezd, míg a fejbőr külső peremén megmarad a haj.

  1. Androgenetikus alopecia

 Az androgenetikus alopecia esetén a fénylővé és vékonnyá váló fejbőr, illetve az így kialakuló hajszálér-tágulatok a leginkább szemmel látható jelei a kóros hajhullásnak. Androgenetikus alopecia esetén a hajszál teljesen elvékonyodik, mondhatni szőrszerűvé válik a hormonális receptorok zavara miatt.

Milyen pszichés megterhelést vált ki a hajhullás az emberekből?női hajhullás

A hajhullás mentális hatásait illetően az önbizalom és az önkép szenvedi a legnagyobb károkat, hiszen nincs olyan nap, amikor a tükörbe nézve vagy akár az idegenek, ismerősök reakcióit látva ne szembesülne a páciens a problémával.

A hajhullás és a kopaszodás ugyanis jellemzően olyan tünet, amit parókaviselés nélkül nehezen lehet elrejteni. Ez főként a nők körében okozhat depressziót és szorongást, hiszen a társadalmi elvárások tükrében a gyönyörű hajkorona hiánya egyenesen arányos az önbecsülés és az önkép negatív megítélésével.

Ezen felül még a szociális elszigeteltség is tovább fokozhatja a rossz, depressziós közérzetet, hiszen az ítélkező pillantásoktól és gunyoros megjegyzésektől tartva, sokan inkább azt választják, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentik a külvilággal való kapcsolattartást.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár a tartós munkahelyi távolmaradás, valamint a családtól és barátoktól való elszigetelődés is szóba kerülhet, ami viszont anyagi és emocionális problémákkal fokozza tovább a helyzetet. Igazi ördögi kör ez, hiszen például a beteg még fodrászhoz sem szeretne elmenni, hogy ne szembesüljön mások frizurájával.

Nem csoda, hogy nők és férfiak többsége számtalan praktikával megpróbálkozik annak érdekében, hogy csökkentse a hajhullás mértékét, illetve megállítsa vagy legalábbis lassítsa a kopaszodás tempóját.

Azonban ezekben az orvosi beavatkozást is igénylő esetekben már se a csodát ígérő samponok, balzsamok, szérumok és hajpakolások nem lesznek hatásosak, ezeknek leginkább a megelőzésben lehet fontos szerepük.

Miért a hajgyógyászat jelentheti a megoldást?

Több mint 20 éves pályafutásom során rengetegen fordultak hozzám a kóros hajhullás problémájával. Korántsem olyan ritka tünet ez, mint amilyennek első látásra tűnhet. Pácienseimnek mindig el szoktam mondani, hogy a hajunk állapota mindig visszatükrözi a belsőnket, emellett azonban arra is felhívom a figyelmet, hogy a különböző hajbetegségek és fejbőrbetegségek a mindennapi életünk számtalan színterére is hatással van.

Ráadásul, a legtöbb esetben egy egyszerű fodrászati kezelés sem oldja meg a problémát, hiszen azt komplex módon, a test többi tünetét figyelembe véve kell vizsgálni. Sok esetben a háttérbetegség feltárása nélkül végzett fodrászati kezelés, például a hajfestés, a hajfonás, a dauerolás csak tovább rontja a problémát. Bizonyos esetekben és bizonyos vegyszerek használatával pedig fel is gyorsíthatja a folyamatokat.

A hajunk olyan, mint egy kívülről is jól látható tükör. Éppen ezért az átmeneti megoldások és a fodrászatokban elérhető felszíni kezelések helyett a tartós problémamegoldásra, az ok-okozati összefüggésekre ajánlott fókuszálni.

Éppen ezért, egy hajhullás elleni kezelés akkor lesz hatékony, ha nemcsak a hajhullás megfékezésében segít, hanem normál haj újra kinövését is serkenti. Ez azért fontos szempont, mert a foltos és a diffúz hajhullás is hosszú távon tartós kopaszodáshoz vezethet, legalábbis abban az esetben, ha a hajszálakban lévő szőrtüsző és hajszemölcs elpusztul.

Abban az esetben viszont, ha a hajszemölcs életben marad és csak a felszínén elhelyezkedő mátrixsejtek osztódása szünetel, fokozott hajhullásról és átmeneti kopaszodásról beszélhetünk. Ilyenkor hajgyógyászként nem az állapotnak megfelelő frizura megtalálása a célom, hanem az, hogy a mátrixsejtek osztódását, a fejbőr anyagcseréjét és a keratinképzést serkentő kezeléssel állítsam vissza a hajkorona egészségét.

hajgyógyász hajvizsgálat

Hajhullás kezelő csomag: kiknek ajánlom és mire számíthatsz?

 A hajhullás csomagot elsősorban olyan nőknek állítottam össze, akik már legalább 2-3 hónapja viaskodnak a fokozott hajhullás problémájával. Mivel a haj egészségére a stressz, a vitaminhiányos és rossz minőségű táplálkozás, a gyógyszerek és persze a fáradtság is hatással lehet, rendkívül fontos visszajuttatni a hajszálaknak azokat a fontos tápanyagokat, amik serkentik a növekedését, egyszersmind dússá és egészségesen fénylővé varázsolják a hajkoronát.

 

Emiatt csupa olyan gyógynövényt választottam a hajhullás kezeléscsomag alapjául, ami tökéletesen megfelel ennek a kívánalomnak. A körömvirág, a zsálya, a kakukkfű, a levendula, a gingko biloba és a boróka is a kezelés elmaradhatatlan részét képezi.

A kezelés során először a fejbőr előkészítése történik meg a gyógynövény alapú készítményekkel, melyeknek elsősorban fertőtlenítő és mélyhám tisztító hatása van. Ezután a hajnövekedés serkentésében szerepet játszó vérbőség fokozó, hajhullás elleni fejbőr kezelés, majd a hajhullás elleni tápláló kezelés következik.

Ezt követően jön az élvezet: egy kis fejbőrmasszázs a tápanyagok bevitele és a fejbőr frissítése miatt, majd hajmosással és a frizura szárítással zárom a sort. Szerencsére ezen a téren is tudatosan terveztem, hiszen az élethosszig tartó tanulás jegyében fodrász képesítést is szereztem a hajgyógyászi szakmám mellé.

Azt pedig már csak halkan súgom meg, hogy előttem nem kell szégyenkezned: türelmesen és empatikusan bánok minden páciensemmel. Tudom, hogy milyen kellemetlen lehet megjelenni egy fodrászati kezelésen tartós vagy átmeneti kopaszodással, esetleg még csak a fokozott hajhullással küszködve. Éppen ezért nálam csak ketten leszünk, nem lesz más vendég, miközben a te hajadon dolgozom.

Foglalj időpontot a megadott elérhetőségeken!