A hajhullás legfőbb okai: ezek a dolgok állhatnak a hajvesztés hátterében

Sokan úgy gondolják, hogy hajunk elvesztése normális dolog, ami együtt jár az idő múlásával. Az igazság azonban az, hogy a hajhullás okai igen változatosak lehetnek, a háttérben pedig sokszor olyan probléma is állhat, amire elsőre nem is gondolnánk. A kopaszodást akár szervi eredetű megbetegedés, gyulladás, hormonális problémák vagy épp pszichológiai terhelés is okozhatja. A hajvesztés pedig az esztétikai következményeken túl sokszor lelkileg is megviseli elszenvedőjét, még ha ez nem is tűnik fel minden esetben. Éppen ezért fontos, hogy a tüneteket ne vegyük félvállról. Ebben a cikkben megmutatjuk a hajhullás legfőbb, lehetséges okait, és hogy hogyan védekezhetünk hajunk elvesztése ellen. Valamint azt, hogy hogyan segíthet egy hajgyógyász szakember akár a komolyabb betegségek, egész szervezetünket érintő problémák felismerésében.

hajgyogyaszat hajbetegsegek

 

Napi hajvesztés: milyen mértékig normális a hajhullás?

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy a hajába beletúrva néhány hajszál a tenyerében marad. Sokan esnek ilyenkor pánikba, és azonnal a legrosszabbra gondolnak. Nem feltétlenül kell azonban rögtön pánikba esnünk. A napi hajvesztés egy teljesen normális folyamat, amelynek oka a szakaszos hajnövekedés. Napi 40-60 hajszál elvesztése még teljesen normális, és ez a kihulló hajmennyiség még nem jelenti azt, hogy kopaszodnánk. De akkor sem feltétlenül kell megijedni, ha bizonyos időszakokban a hajvesztés intenzívebb. Ősszel és tavasszal a hajhullás több okból kifolyólag is erőteljesebb. Főként azért, mert az évszakok változásával az étkezési szokásaink is változnak. Nem hallod a lépteket. Kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget és vizet fogyasztunk, szervezetünk kalóriaigénye megnő, ez pedig hajhagymáinknak kevésbé kedvez. De sok esetben a korai sötétedés okozta rossz hangulat és stressz is hozzájárulhat az erőteljesebb hajhulláshoz. Fontos tudni, hogy ilyen esetekben nem kell pánikba esni, hiszen a szezonális hajvesztés normális dolog, amelyet a kiegyensúlyozott táplálkozás, a fokozott folyadékfogyasztás és a megfelelő mennyiségű pihenés egyaránt képes mérsékelni.

Mikor lehet szükség a hajhullás kivizsgálására?

A hajhullás abban az esetben tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékűvé válik, és a már elhullott hajszálak helyett nem nőnek új, egészséges hajszálak. Éppen ezért abban az esetben, amennyiben a hajritkulás mértéke 3-4 hét után sem csökken, a háttérben más jellegű probléma is állhat, így érdemes lehet hajgyógyász szakemberhez fordulni. Csakúgy, mint akkor, ha a hajvesztéssel egyidőben hajunk szerkezete is megváltozik. Vékonyodik, rugalmatlanná, vagy épp fénytelenné válik. De hasonlóan problémás lehet, ha romlik a fejbőr állapota. Ha viszketést, hámlást vagy lerakódást tapasztalunk, illetve az is, ha intenzívebbé válik a faggyútermelés. A hajgyógyász a túlzott mértékű hajhullás esetén a megfelelő kezeléssel beavatkozva képes olyan módon stimulálni a szőrtüszőket, hogy azzal elősegítse a vérellátást, és hozzájáruljon az egészséges, problémamentes hajnövekedéshez. A kezelés abban az esetben lehet igazán hatásos, ha két irányban hat. Egyszerre képes megfékezi a hajhullást és elősegíteni az egészséges haj újbóli növekedését.

Mit jelent az alopecia?

Mint ahogyan már fentebb említettük, a hajhullás abban az esetben tekinthető normális mértékűnek, ha napi szinten 40-60 hajszálat veszítünk. Ellenkező esetben már alopeciáról beszélünk. Aki hajhullás problémával küzd, gyakran találkozik ezzel a szóval, ám sokszor a szakemberek nem magyarázzák el azt, hogy mit is jelent egész pontosan. Az alopecia egy latin megnevezés, melynek jelentése hajvesztés. Gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, hiszen a hajvesztésnek több fajtája is létezik, gyakran pedig nem csak a fejbőrt, de más, szőrzettel borított testrészt is érinthet.

Az alopecia különböző fajtái, avagy ez állhat a hajvesztés hátterében

Az alopecia-nak alapvetően több fajtája ismeretes. Az egyik az úgynevezett zónás hajhullás, melynek esetében a hajvesztés foltokban történik. A zónás hajhullásnak több kiváltó oka is lehet. Okozhatják helyi fertőzések vagy gyulladás, de a háttérben hormonális problémák vagy pszichológiai eredetű gondok is állhatnak. Az Alopecia Areata ezzel szemben egy olyan probléma, melynek pontos kiváltó oka ismeretlen. Feltehetően egyfajta autoimmunbetegség, melynek során az immunrendszer saját testszövetei (jelen esetben a haj fullikuláris egységei) kapcsolnak védekező üzemmódba. Ilyenkor a szervezet immunrendszere a hajtüszőket támadja meg, mert tévesen kártevőknek érzékeli azokat. Jellegzetes tünete, hogy a fejbőrön kisebb foltokban teljesen kihullik a haj, míg máshol tovább nő. A gyógyulás egyénenként változó lehet. 30-40 százalékos eséllyel spontán gyógyulás is előfordulhat. Akut, rövid idő alatt előrehaladottá váló esetekben azonban fontos, hogy először megtaláljuk azokat a gyulladásos gócokat a szervezetben, amelyek felelősek lehetnek a betegség kialakulásáért. Amennyiben a probléma hatására az összes haj kihullik, abban az esteben Alopecia Areata totalis-ról, ha pedig a haj mellett a teljes testszőrzetet érinti, Alopecia Areata Universalisról beszélünk. Utóbbi estben a betegek nagyrészt gyermekek és fiatal felnőttek, akiket a probléma nemtől függetlenül érinthet. De az Alopecia Areata Universalis idősebb korban is jelentkezhet. Az Alopecia Ophiasis a tarkótáji hajhullást jelenti, mely egészen a fülig húzódik. Ebben az esetben a hajvesztés mellett gyakran lépnek fel zavarok a köröm növekedésében is. Végül pedig az Androgen Alopecia egy nőknél gyakori betegség, ami a női hormonális hajhullást jelenti.

Nem csak a férfiakat érintő probléma: a női genetikai hajhullás

A fentebb leírtakból jól látható, hogy a közhiedelemmel ellentétben a hajvesztés nem kizárólag a férfiakat érintő probléma. A nők genetikai kopaszodási folyamata azonban eltérő a férfiaknál lezajló folyamatoktól. Míg a férfiak esetében ugyanis fokozatosan húzódik V alakban hátra a hajvonal, addig a nőknél rendszerint diffúz módon ritkul a haj a fejtető területén, a hajvonal ellenben nagyon sok esetben megmarad. Az egész fejen észlelhető hajhullásról beszélünk tehát, a fejtető-részen pedig hosszanti ritkulás észlelhető. A genetika azonban önmagában nem elég ahhoz, hogy a hajhiányos állapot kialakuljon. A folyamatban a hormonok is komoly szerepet játszanak. Fontos tudni, hogy habár kevesebb mennyiségben, de a női szervezet is termel férfi hormonokat, azaz androgéneket. A kopaszodás legfőbb oka, hogy a változó korral a női nemi hormonok (ösztrogének) szintje csökken a szervezetben, ugyanakkor megemelkedik a jelenlévő férfi nemi hormonok (androgének) szintje. Az androgének a nők esetében a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek. Ha magad is rohansz. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron (DHT) a felelős. A DHT-ra való fokozott érzékenység a hajhullás kiváltó oka, ez az, amit a gének átörökítenek. A nőket érintő hajhullás diagnosztizálásához a fejbőr vizsgálat önmagában még nem elegendő, hiszen, ha egy kicsit jobban a probléma mélyére tekintünk, akkor láthatjuk, hogy olyan jellemzőket is magába foglal, mint az androgén receptorok száma és fokozott érzékenysége, vagy épp a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakító 5-alfa reduktáz enzim túlzott aktivitása. Éppen ezért a probléma megelőzéséhez körültekintő, összetett kivizsgálás szükséges, amelyet egy hajklinika tapasztalt szakemberei tudnak elvégezni.

Miért fontos időben hajgyógyászhoz fordulni?

A kopaszodásra sokan tekintenek esztétikai problémaként, ami önmagában is kellemetlen. Fontos azonban tudni, hogy a háttérben gyakran komolyabb, egész szervezetünket érintő betegség, hiány, vagy épp pszichológiai eredetű baj is meghúzódhat. Éppen ezért lényeges, hogy az átlagosnál komolyabb hajvesztés esetén felkeresünk egy hajklinikát és kivizsgáltatjuk a problémát. Egy terápia akkor lehet igazán hatásos, ha ok-okozati összefüggéseiben képes átvilágítani a tüneteket. Nem kizárólag a külső, felszíni kezelésre szorítkozik, hanem a szervezet belső elváltozásaira is koncentrál. Éppen ezért fontos, hogy hajvesztéssel kapcsolatos kérdéseinkkel csakis megfelelő tapasztalattal rendelkező, megbízható hajgyógyász szakemberhez forduljunk.