Vegetáriánus Étrend

Mire kell figyelnünk ,hogy elkerüljük a HAJHULLÁST

A vegán,vegetáriánus,lakto-vagy szemi -vegetáriánus követőinek változatos és szakszerűen összeállított
étrendre van szükségük .Az egyoldalú táplálkozás ezen a területen is ,hajhullás, hajritkulás és egyéb betegségek kialakulásához vezethet.
Sokan azt gondolják, azzal, hogy lemondanak a húsevésről, mindent megtettek az egészséges táplálkozás érdekében, holott ez a táplálkozási forma is rejthet magában veszélyeket, ha nem vagyunk elég körültekintőek.Ásványi anyagok és vitaminok pótlása

Kalcium

Amennyiben valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű termékeket, sőt tejet és tejterméket sem, mindenképpen gondoskodnia kell kalciumpótlásról. Ebben az esetben szójatejjel, kalciummal dúsított narancslével, valamint olajos magvakkal, káposztával, szárazbabbal, és halakkal juthat ehhez az ásványi anyaghoz.

Vas

A hús elhagyása vashiányhoz is vezethet, ha helyette nem fogyaszt elég hüvelyest, bogyós gyümölcsöket (csipkebogyó, szeder, cseresznye), spenótot, sóskát, spárgát. Az olajos magvak vastartalma is magas, közülük is kiemelkedő a mák.

A vas felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely leginkább friss zöldségekben és gyümölcsökben található, de tudni kell, hogy a főzéssel nagy részük tönkremegy. Jó C-vitamin forrás még a homoktövis és a petrezselyem is.

Milyen problémákat okoz a hiánya?

Előfordulhat vashiányos vérszegénység és immunrendszeri gyengeség miatt fokozott hajlam a fertőzésekre. Külsődleges jelek, ha a szájzug bereped, a haj és a köröm növekedése lelassul.

D-vitamin

A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket. Ez döntő fontosságú a csontok szilárdsága szempontjából, ugyanis e vitamin nélkül a kalcium sem tud beépülni. Ideális D-vitaminforrás: a zabpehely, a búzacsíra, a hidegen sajtolt olajak, tojás és a mértékletes napfény.

B-vitamin

A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni például szójalecitinnel, barnarizzsel.