Vitaminok, érdekességek

AZ INZULINREZISZTENCIA KEZELHETŐ – SEGÍT A KRÓM!

Az inzulinrezisztencia egy kezelhető, helyrehozható állapot, amiben a diéta és mozgás mellett tudományosan alátámasztott segítséget adhat a fokozott króm bevitel is.
A króm ugyanis bizonyítottan hozzájárul a normál vércukorszint fenntartás

ához, segít csökkenteni a megemelkedett inzulinszintet. A megfelelő mennyiségű krómot táplálék-kiegészítővel tudjuk bevinni, ezek közül is a legjobban hasznosuló forma a krómium-pikolinát.

A króm népszerűségét jelzi mind a cukorbetegség, mind az annak kapuját jelentő inzulinrezisztencia esetén, hogy orvosok is kifejezetten ajánlják szedését, esettől függően 200-600 mcg/nap adagolással.

A króm a legtermészetesebb harcostársa a szervezetnek inzulinrezisztencia esetén: az inzulin-és vércukorszint helyreállításában való aktív közreműködésével lehetőséget teremt a test egyéb folyamatainak, így a petefészek működésének normalizálására is.
A vércukorszint egyensúlyba kerülésének másik előnye, hogy csökken az édességek utáni kínzó vágy, így a túlsúly csökkentésére irányuló életmódváltás is jelentősen sikeresebb lehet.

FONTOS ANITOXIDÁNS-FORRÁS

Az A-vitamin megléte és folyamatos pótlása a szervezet számára mind egészségünk, mind szépségünk miatt különösen fontos. Az A-vitamin

ERŐSÍTI A HAJSZÁLAKAT

Az őszi-téli időszak különösen megviselheti hajunkat. A hideg ugyanúgy károsítja a hajszálakat, mint a benti meleg, száraz levegő. Különösen fontos ilyenkor az A-vitaminos hajpakolások rendszeres használata, arra azonban ügyeljünk, hogy a külső táplálás mellett a belső vitaminpótlásról se feledkezzünk el. Csak így lehet erős, egészséges és életteli hajkoronánk.

SZÉPPÉ VARÁZSOLJA A BŐRT

Aki kevés A-vitamint juttat szervezetébe, annak bőre látja kárát. Az A-vitamin üdébbé, simábbá, egészségesebbé, a problémás bőrt pedig egyenletesebbé varázsolja. Sőt, akinek a szervezete elegendő A-vitamint tartalmaz, annak bőrszíne is sokkal szebb lesz, nyáron pedig gyorsabban lebarnul.

MACA GYÖKÉR

A hormonális egyensúly megborulásának első tünetei lehetnek a fejbőr fokozott zsírosodása és az intenzív hajhullás.Ilyen esetben a személyre szabott külső hajgyógyászati kezelés mellett belsőleg is kezelni kell a szervezetet.
Hormonális egészség A Maca gyökér gyulladás csökkentő és a hormon háztartásra szabályozó, serkentő és kiegyensúlyozó hatással bírhat, férfiak és nők esetében egyaránt. Maga a Maca gyökér egyáltalán nem tartalmaz hormonokat, ellenben azok „forrására” hatással van: hatékonynak tűnik a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) működésének helyreállításában, ezzel a szervezet TELJES hormontermelését támogatja. A hipotalamusz felel a hormonrendszer működéséért, s amennyiben helyes a működése, úgy a hormonháztartás optimális egyensúlyba kerül.
A maca gyökér a pajzsmirigyet is segítheti feladatai ellátásában: az Andok lakói már évezredekkel ezelőtt használták erre a célra. A szakirodalomban egyetértés van arról, hogy a pajzsmirigy egészsége nagyon fontos szerepet tölt be a női nemi hormonok egyensúlyában, fogamzóképes korban és menopauza alatt/után is.

A HELYTELEN ÉTREND

A helytelen étrend a haj töredezéséhez, elvékonyodásához vagy fokozott hajhulláshoz is vezethet, ráadásul bizonyos ételek felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Tudnunk kell ,hogy vannak „hajgyilkos” élelmiszerek.

A bőrhöz és a körmökhöz hasonlóan a hajunk is árulkodik egészségi állapotunkról, sőt arról is, hogy többnyire jól vagy rosszul táplálkozunk. Hajunk jelzi, ha étrendünk nem tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat: fénytelenné, töredezetté és vékonnyá válik, esetleg hullani kezd. A hajszálakat és a körmöket ugyanaz a fehérje (keratin) alkotja, ezért mindkettő egyaránt alkalmas arra, hogy jelezze a szervezetünk állapotát az elfogyasztott élelmiszerek hatásait.
A sok cukor a hajnak sem jó
A cukros üdítők, édességek és magas glikémiás indexű élelmiszerek gyakori fogyasztása megemelheti a szervezetben a férfi nemi (androgén) hormonok szintjét, amely hosszú távon – nemtől függetlenül – a hajtüszők folyamatos romló állapotát eredményezheti.
A haj számára nélkülözhetetlenek a fehérjék, így aki nem fogyaszt ezekből elegendő mennyiséget, könnyen tapasztalhat hajtöredezést vagy hajhullást. A túl kevés fehérje bevitele elsősorban az evési zavarokkal vagy fehérjeallergiával küzdőkre jellemző, hiszen a vegetáriánusok számtalan növényi forrásból is hozzájuthatnak a szervezet számára nélkülözhetetlen proteinhez.
Fehérjében igen gazdagok például a babfélék, a tofu, a lencse vagy a spenót, de a haj védelmét elősegítik azok az élelmiszerek is, amelyek a keratin felépítésében résztvevő cisztin (a cisztein dimerje) nevű aminosavban gazdagok – ilyen a brokkoli, a búzacsíra vagy a pirospaprika.
Végül bizonyos nyomelemek, például a vörös húsokban, babfélékben és egyes halfélékben természetes formában megtalálható cink és vas is elengedhetetlen a keratinképződéshez, így ezek hiánya is okozhat hajproblémákat.

Vegetáriánus étrend és hajhullás

A vegán,vegetáriánus,lakto-vagy szemi -vegetáriánus követőinek változatos és szakszerűen összeállított étrendre van szükségük .Az egyoldalú táplálkozás ezen a területen is ,hajhullás, hajritkulás és egyéb betegségek kialakulásához vezethet.
Sokan azt gondolják, azzal, hogy lemondanak a húsevésről, mindent megtettek az egészséges táplálkozás érdekében, holott ez a táplálkozási forma is rejthet magában veszélyeket, ha nem vagyunk elég körültekintőek.Ásványi anyagok és vitaminok pótlása

Kalcium

Amennyiben valaki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű termékeket, sőt tejet és tejterméket sem, mindenképpen gondoskodnia kell kalciumpótlásról. Ebben az esetben szójatejjel, kalciummal dúsított narancslével, valamint olajos magvakkal, káposztával, szárazbabbal, és halakkal juthat ehhez az ásványi anyaghoz.

 
 

Vas

A hús elhagyása vashiányhoz is vezethet, ha helyette nem fogyaszt elég hüvelyest, bogyós gyümölcsöket (csipkebogyó, szeder, cseresznye), spenótot, sóskát, spárgát. Az olajos magvak vastartalma is magas, közülük is kiemelkedő a mák.

A vas felszívódásához nélkülözhetetlen a C-vitamin, amely leginkább friss zöldségekben és gyümölcsökben található, de tudni kell, hogy a főzéssel nagy részük tönkremegy. Jó C-vitamin forrás még a homoktövis és a petrezselyem is.

Milyen problémákat okoz a hiánya?
Előfordulhat vashiányos vérszegénység és immunrendszeri gyengeség miatt fokozott hajlam a fertőzésekre. Külsődleges jelek, ha a szájzug bereped, a haj és a köröm növekedése lelassul.

D-vitamin

A D-vitamin pótlásáról is gondoskodni kell, ha nem veszünk magunkhoz tejterméket. Ez döntő fontosságú a csontok szilárdsága szempontjából, ugyanis e vitamin nélkül a kalcium sem tud

beépülni. Ideális D-vitaminforrás: a zabpehely, a búzacsíra, a hidegen sajtolt olajak, tojás és a mértékletes napfény.

 

B-vitamin

A B12-vitamin alapvetően fontos a vérképzéshez, támogatja a fehérje anyagcserét. Szigorú vegán étrend mellett B12-vitamin hiány alakulhat ki. Éppen ezért szükséges pótolni például szójalecitinnel, barnarizzsel