Omega-3 zsírsav: az egészséges élet létfontosságú eleme

A lisztérzékenység tünetei köré sorolható a hajhullás és a foltos hajhullás.
Diffúz hajhullásról beszélünk, ha a hajhullás egyenletes eloszlású; ez a folyamat intenzívebb ősszel és tavasszal, ilyenkor több hajszálat találunk a fésűben, vagy hajmosás után. Az alopecia areata esetén azonban jól körülírt foltban vagy foltokban hullik a haj. A foltos hajhullás érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti. Az alopecia areata egy immun-mediált betegség, melynek hátterében feltételezik, hogy a hajhagymák (szőrtüszők) sejtjeit az immunrendszer egy úgynevezett sejtes védekezés folytán károsítja/pusztítja. Kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, megjelenése egyes esetekben további autoimmun betegségek fokozott kockázatával jár, így glutén érzékenységgel is társulhat.

Barátságos baktériumok: miért van rájuk szükséged?

Nagyon fontos a hajhullás kezelésénél, hogy a szervezetet támogató vitaminok felszívódjanak
A „baktérium” szó hallatán sokaknak elsőre a betegségek jutnak eszébe, pedig nagyon sok hasznos baktérium is létezik, melyek jelenléte szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen. A legfrissebb kutatási eredmények alapján testünkben a baktériumok és emberi sejtek egymáshoz viszonyított aránya 1:1.
Az emberi szervezet számára hasznos, élő mikroorganizmusokat, melyek velünk együtt élnek, probiotikus baktériumoknak nevezzük. A probiotikus szó görög eredetű, jelentése: az életért, az élet számára.
Gyomor- és bélrendszerünkben több mint 100 000 milliárd baktérium él, amelyek körülbelül 30 nemzetség mintegy 400-500 fajához tartoznak és nagyon komplex ökológiai rendszert alkotnak. Igen fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer megfelelő működésében, de számos egyéb módon is támogatják az optimális egészségi állapot fenntartását.
Az immunrendszer 70-80 százaléka a belekben található.
Ezért a bélflóra bakteriális egyensúlya fontos szerepet játszik immunrendszerünk kielégítő működésében.

Omega-3 zsírsav: az egészséges élet létfontosságú eleme

Az omega-3 esszenciális – azaz szervezetünk számára nélkülözhetetlen – ám kívülről kell bejuttatnunk, mivel a szervezetünk nem képes előállítani, holott elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez. Legfőbb természetes forrásai a hal és a lenmag.
A pajzsmirigynek is szüksége van omega-3-ra
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek, gyulladáscsökkentő hatásuk révén jót tesznek a pajzsmirigy egészségének, továbbá növelhetik a pajzsmirigyhormonok felvételét, segíthetik a testsúly-támogatását, mérsékelhetik az oxidatív stresszt. Mindezek miatt szinte elképzelhetetlen az egészséges pajzsmirigy a megfelelő omega-3 bevitel nélkül! Mivel a pajzsmirigy problémák zsírosodást, hajhullást ,folyamatos hajvesztést okozhatnak,így kiegészítő támogató kezelésként elengedhetetlen a hajhullás megfelelő kezelésében.
Az esszenciális omega-3 zsírsavak nélkül nem tud az emberi szervezet, így a hormonháztartás sem megfelelően működni, ezért ügyelni kell, hogy mindig megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav legyen jelen a szervezetben.

Laktóz érzékenység

Hajhullás egyik oka lehet a laktóz érzékenység. Az első és legfontosabb feladat letisztázni, hogy a laktóz érzékenység nem egyenlő a tejallergiával, hiszen kiváltó okaikban, tüneteikben és terápiáikban is különböznek egymástól.

Laktóz-intolerancia

Laktóz-intolerancia / laktóz érzékenység esetében a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős enzim (laktáz enzim) csökkent termelődése vagy hiánya okozza a betegséget. Ez bár lehet veleszületett kórkép is, de sok esetben fokozatosan, felnőtt korra alakul ki.
Okok közé sorolhatóak a családi hajlamon túl az akut emésztőrendszeri fertőzések vagy krónikus, bélbolyhokat károsító hatások (pl. kezeletlen lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek) is. Mivel a tejcukor nem tud felszívódni, jellemzően kellemetlen emésztőszervi tünetekben (hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás) nyilvánul meg a betegség.
A tej helyettesítése más alternatívákkal, avagy tejmentes termékek adta lehetőségek tejallergia esetén
növényi tejek
– mandulatej
– rizs tej
– szója tej
– zab tej
– kókusz tej
– kendermag tej

Mi az endometriózis?

Az endometriózis az az állapot, amikor a méhüreg belsejét borító szövet, az endometrium a méhüregen kívül helyezkedik el (endometriális szövet). Az endometriózis a leggyakrabban a petefészket, a beleket vagy a medence belsejét borító szövetet érinti. Az endometriális szövet ritkán a kismedence területén kívül is megjelenhet.
Endometriózis esetén a rendellenes helyre került méhnyálkahártya szövet továbbra is úgy viselkedik, mint normális esetben – megvastagodik, leválik, és vérzés kíséretében a mentruációs ciklusok során távozik. A méhüregen kívül elhelyezkedő szövet azonban nem tud távozni a szervezetből, és így „bennragad”. Ha az endometriózis a petefészkeket érinti, endometriómáknak nevezett ciszták alakulhatnak ki. A környező szövet irritálttá válik, végül hegesedés és összenövések (a szerveket összekötő rendellenes szövet) jelenhetnek meg.
Az endometriózis tünetei:
Erős intenzív hajhullás,erős faggyú termelés
• Fájdalmas, görcsös menstruáció
• Menstruációval járó alhasi fájdalom
• Görcsök egy vagy két héttel a menstruáció előtt/után
• Erős vérzés, illetve a menstruációs ciklusok közötti vérzés
• Meddőség
• A szexuális együttlét közben vagy után jelentkező fájdalom
• Puffadás, hasmenés, székrekedés
• Vizelet- vagy székletürítéskor jelentkező fájdalom
• Deréktáji fájdalom.

Tök-életes ! Mire jó a sütőtök ?

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.
A sütőtök jótékony hatásai:
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Nem csak a sütőtök veszi elejét a megbetegedéseknek, vétek lenne kidobni magját, hiszen a tökmag is gyógyító hatással bír. Vértisztító hatása miatt a köszvény kitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását. Férgesedés ellen évszázadok óta használják.

AZ INZULINREZISZTENCIA KEZELHETŐ – SEGÍT A KRÓM!

Az inzulinrezisztencia egy kezelhető, helyrehozható állapot, amiben a diéta és mozgás mellett tudományosan alátámasztott segítséget adhat a fokozott króm bevitel is.
A króm ugyanis bizonyítottan hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához, segít csökkenteni a megemelkedett inzulinszintet. A megfelelő mennyiségű krómot táplálék-kiegészítővel tudjuk bevinni, ezek közül is a legjobban hasznosuló forma a krómium-pikolinát.
A króm népszerűségét jelzi mind a cukorbetegség, mind az annak kapuját jelentő inzulinrezisztencia esetén, hogy orvosok is kifejezetten ajánlják szedését, esettől függően 200-600 mcg/nap adagolással.
A króm a legtermészetesebb harcostársa a szervezetnek inzulinrezisztencia esetén: az inzulin-és vércukorszint helyreállításában való aktív közreműködésével lehetőséget teremt a test egyéb folyamatainak, így a petefészek működésének normalizálására is.
A vércukorszint egyensúlyba kerülésének másik előnye, hogy csökken az édességek utáni kínzó vágy, így a túlsúly csökkentésére irányuló életmódváltás is jelentősen sikeresebb lehet.