Milyen formájú az arcod? Mi a neked való legnőiesebb frizura?


Mielőtt ráböksz egy képre a fodrásznál, érdemes figyelembe venned, mi az, amit hangsúlyozni szeretnél az arcodon, és milyen részleteket korrigálnál szíved szerint. Egy jó frizura ugyanis sok mindenre képes. Kiemelheti a szemed, elvonhatja a figyelmet az orrodról, lágyíthatja az arcéleket, vékonyíthatja a kerekded arcot, eltakarhatja a magas homlokot vagy az elálló füleket.

KEREK ARCFORMA

A kerek arc testsúlytól függetlenül az egyik leggyakoribb arcforma. Sokféle frizura előnyös hozzá, a rövidtől a hosszúig.
A fő jellemzői, hogy a homlok és az áll közötti távolság nagyjából akkora, mint a két arcél közötti, és gyakran húsos kis párnácskák fedik az arccsontot, főleg nevetésnél. Ha kerekded arcformával rendelkezel, arra kell ügyelned, hogy a hajad ne legyen túl hangsúlyos az arcod körül.
Tévhit, hogy akinek kerek az arca, annak tilos a rövid haj. A pixie frizura például kimondottan jól áll a kerek arcúaknak, a lényeg, hogy a fejtetőn legyen kissé megemelve és/vagy felborzolva és a frufrurészt fésüljük kissé oldalra!

Jól állnak neked: a vállig érő, fokozatosan nyírt fazonok, hosszú hajnál a lépcsőzetes rétegek, félhosszú esetében pedig az olyanok, melyek hossza épphogy csak túlfut az állad vonalán. A hajad volumenével is csínján kell bánnod, mert, ha az arcod körül túl dús, vastag szálú, esetleg hullámos vagy göndör tincsek rakoncátlankodnak, optikailag még szélesebbnek tűnik majd. Ha természetes göndör fürtökkel áldott meg az ég, akkor egy lépcsőzetesre vágott, a haj alsó végein elvékonyított fazonnal hosszúkásabbá teheted a fejformádat
A bob frizurák közül a nagyjából a kulcscsontig érő, A-vonalú bob a legelőnyösebb kerek archoz. Akár egy széthúzott, csinos függöny, optikailag jelentősen keskenyebbnek mutatja az arcformát.
A túlságosan lelapuló, vékony szálú haj sem kedvez neked, mert az arcod kerekségére tereli a figyelmet. Ilyenkor is megoldás lehet a hajvégek különböző hosszúságúra vágása, mert lágyabb esést biztosít a tincseknek, és a tépett frizura nagyobb tömeget mutat, vagyis nem simul túlságosan az arcod köré.

SZÖGLETES ARCFORMA

Ez az arcforma szembetűnően karakteres. Kiugró arccsont és szögletes áll jellemzi, a homlok pedig

széles. Itt leginkább a markáns arcélek lágyítása a cél. A laza esésű hullámokkal keltett mozgalmasság

előnyös lehet számodra, de ugyanígy az aszimmetrikus formák is tompíthatják erős arcvonalaidat.
A rövid haj csak akkor ideális számodra, ha nem tüskés, és lágy íveket képez az arcod körül. Hosszú haj esetén a fokozatos vágás ajánlott, melynek egymást követő lépcsői az áll vonalától kezdődve haladnak lefelé.

Törekedj arra, hogy a frizurád minél izgalmasabb legyen, mert az egyszerű, túl sima, összefüggően lelógó hajzuhatag csak még jobban hangsúlyozza szögletes vonásaidat. Amire különösen ügyelned kell
Kerüld az egyenesen vágott frizurákat, mint amilyen az állig érő bubi. A szabályos frufru sem áll jól neked, a kifelé szárított haj pedig kifejezetten ronthat az összképeden. A túl merev, lelapuló haj sem a te stílusod, de a hajtő megemelésével is óvatosan kell bánnod. Ha növelni szeretnéd a hajkoronád volumenét, inkább az alsó rétegekre koncentrálj.

HOSSZÚKÁS ARCFORMA

Ha ebbe a csoportba tartozol, a szemeid közel helyezkednek el egymáshoz, az arccsontod hangsúlytalan, az állad pedig kissé hosszúkás és hegyes. Ennél a típusnál általában az orr is hosszúkás és vékony, ahogy

maga a fejforma is. Ilyen arcforma esetén az ideális frizura kerekíti az arcéleket, valamint elvonja a figyelmet a karakteres orról és a hegyes állról. Te bátran választhatsz rövid, állig érő és félhosszú hajat is, csak a fazonját kell alaposan átgondolnod. Előnyös

számodra a szemöldökig érő frufru, mely picit tömöríti az arcodat. Ugyanezt a hatást érheted el egy olyan bubifrizurával, mely hátul rövidebbre van nyírva, elöl pedig zömökebb keretet képeznek hajtincseid az arcod körül.

Félhosszú frizurádat érdemes megbolondítani fokozatos hajvágással, mégpedig úgy, hogy az első rétegek az orrod vonaláig érjenek, a következők az álladig, az alsó rész hossza pedig maximum a kulcscsontodig fusson.

OVÁLIS ARCFORMA

Legfőbb jellemzője, hogy az arc vonalai összességében arányosak és egyenletesek, éppen ezért majdnem

minden hajstílus jól állhat az ilyen típusoknak.

Te kedvedre válogathatsz a rövid, félhosszú, hosszú, egyenes vagy hullámos frizurák közül, de azért

néhány dologra neked sem árt odafigyelned. A leginkább talán az arccsontodhoz igazított bubifrizura

áll jól neked, amit úgy tehetsz még szexisebbé, ha frufrut is vágatsz hozzá, mert így kiemeli a szemeidet. Amire különösen ügyelned kell Előnyös arcformádnak köszönhetően csupán egyetlen alapszabályt kell betartanod, mégpedig, hogy soha ne hangsúlyozd a fejtetőd. Kerüld az olyan vágást, ami pont ott emeli meg a hajadat, és annál a résznél a tupír fésűt se alkalmazd, ugyanis megnyújtja az arcodat. Amennyiben hullámos vagy göndör a hajad, ne válassz túl rövid fazont, mert sapkahatást kelt, és szintén hosszúkássá teheti a fejformádat. A nagyon merev, szögletes és mesterséges frizurák lehetnek még a mumusaid, neked ugyanis sokkal jobban áll a természetesség.

SZIVALAKÚ ARCFORMA

Szív alakú arc
Az ilyen típusú arc általában kislányos. Jellemzője a széles homlok és a lefelé keskenyedő vonal. A

leghangsúlyosabb része a pici, de hegyes áll. Ennek az arcformának a legjobb barátja a frufru. Ha a

tömörebb változat mellett döntesz, a hossza érjen a szemöldöködig, de a homlokod tompítására

alkalmasak a ritkább, tincses és az oldalra fésült frufruk is. A legjobban a lekerekített, állig vagy vállig érő fazonok állnak jól neked, de a rövid hajról sem kell lemondanod. Amennyiben a hosszabb mellett döntesz, érdemes úgy vágatnod, hogy a hajad egy része az álladig érjen, vagy kicsivel alá fusson. Rövid frizurád a fejtetőn maradjon hosszabb, és oldalt legyen egy picit tépett, vagy omoljon néhány tincs az arcodba, hogy elvegyen a homlokod és az arccsontod szélességéből. Amire különösen ügyelned kell Mivel a homlokod a legszélesebb az arcodon, előnytelen számodra, ha teljesen szabadon hagyod. Ezért kerüld a hátrafésült, vagy nagyon lelapított stílusokat. A túlságosan rövidre nyírt frufru, és a durván megritkított haj sem a te vonalad.